Nukleáris robbanófej hordozására alkalmas rakétát őrzött a garázsában

2024. február 3. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy férfi garázsában őrzött rozsdás rakétáról kiderült, hogy egy nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas rakéta, írja a BBC a Washington állambeli rendőrségre hivatkozva.

Szerdán egy ohiói katonai múzeumtól hívták a Washington állambeli Bellevue város rendőrségét, miután egy meglehetősen szokatlan felajánlást kaptak egy helyi férfitől. A rendőrség rögtön a tűzszerészekkel vonult ki az adományozó otthonához.

A rendőrség közleményéből kiderült, hogy egy AIR-2 Genie rakétát találtak a férfi garázsában, amely 1,5 kilotonnás W25 nukleáris robbanófej hordozására alkalmas. A hozzá való nukleáris robbanófej azonban nem volt a helyszínen, és semmilyen veszély nem fenyegette a közelben lakókat.

A helyi rendőrség szóvivője szerint a rakétát dédelgető férfit nagyon zavarja, hogy ilyen médiafelhajtás lett az egész ügy körül, és úgy tűnik, a múzeum nem jelezte neki előre, hogy a rendőrséget is értesítik a felajánlásáról.

A férfi azt mondta a rendőröknek, hogy a rakéta egy szomszédjáé volt, és a halála után került hozzá. A rendőrség végül arra jutott, hogy miután veszélyt nem jelent, az amerikai hadsereg pedig nem tart rá igényt, a férfi odaadhatja kiállítani a rakétát a múzeumnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!