Gondok vannak Putyin kihívóinak támogatói listáival az orosz választási bizottság szerint

2024. február 2. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz központi választási bizottság elnökhelyettese pénteken jelentette be, hogy Vlagyimir Putyin két kihívója is olyan támogatói listákat adott le, amiken elhunyt személyek nevei és aláírásai szerepelnek, írja az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ.

A testület Szergej Alexandrovics Malinkovics és Borisz Nagyezsgyin támogatói íveit tartotta kifogásolhatónak. Malinkovics az Orosz Kommunisták, Nagyezsgyin a Polgári Kezdeményezés nevű párt jelöltjeként szeretne arra vállalkozni, hogy a márciusi választáson legyőzze a regnáló elnököt, Vlagyimir Putyint.

„Malinkovics listáját már szinte teljesen leellenőriztük, 100 ezer aláírás összegyűjtése persze nem megy hibák nélkül” – mondta az orosz központi választási bizottság elnökhelyettese. Nagyezsgyin listájának vizsgálata még folyik. Nyikolaj Bulajev hozzátette, hogy bizonyos esetek erős meglepődésre adnak okot:

„Nem egy, hanem több tucat aláíró is olyan személy aki már nincs köztünk, így felmerül a kérdés, hogy mennyire tartották tisztában az aláírásgyűjtők az erkölcsi normákat” – mondta Bulajev.

Az orosz központi választási bizottság egyébként a jelenlegi elnök, Putyin mellett három jelöltet regisztrált eddig. Leonyid Szluckij a megtévesztő nevű jobboldali, ultranacionalista Liberáldemokrata Párt jelöltjeként, Nyikolaj Haritonov az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának jelöltjeként, Vlagyiszlav Davankov pedig a liberális Új Emberek jelöltjeként próbálhatja majd megszorongatni a regnáló elnököt márciusban.

Oroszországban utoljára 2018-ban volt elnökválasztás. A Freedom House jelentése szerint akkor is kivételezett az orosz média Putyinnal, illetve a szavazatszámlálás módszere is erősen kifogásolható volt. A 2018-as kampány előtt indítottak bűnügyi eljárást Putyin legnagyobb ellenfele, Alekszej Navalnij ellen is. Részben Navalnij bebörtönzése miatt is mondta akkor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, hogy az elnökválasztáson „nincs valódi verseny”. Navalnij azóta is börtönben ül, ahol minden reggel ötkor orosz patrióta slágerrel ébresztik.

Oroszországban alapból maximum két hatéves cikluson keresztül lehet valaki elnök. 2020-ban azonban elfogadtak egy olyan alkotmánymódosítást, ami lehetővé teszi, hogy Putyin újra indulhasson az elnöki székért. A módosítás értelmében Putyinnak minden esélye megvan arra, hogy egészen 2036-ig vezesse az országot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!