Az USA iráni célpontok ellen tervezhet válaszcsapást Szíriában és Irakban

2024. február 1. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok jóváhagyhatta az iráni célpontok elleni szíriai és iraki csapássorozat tervét – írja a BBC amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A válaszcsapások több napon keresztül tarthatnak majd, azt pedig, hogy mikor indítják el azokat, az időjárási viszonyok is meghatározzák majd. A válaszcsapásról az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin azt mondta, hogy azt valóban több hullámban történhet majd. Mindez azt követően történt, hogy vasárnap egy dróntámadásban három amerikai katona vesztette életét Jordániában, a szíriai határ közelében. Az Egyesült Államok egy Irán által támogatott milíciacsoportot tett felelőssé a támadásért.

A gázai harcok kirobbanása óta ez az első, amerikaiakat ért csapás a Közel-Keleten, mely halálos áldozatokat is követelt. Joe Biden amerikai elnök a támadás után sietve közölte, hogy „elszámoltatják” a támadás felelőseit. A bejelentés óta a világ feszülten várta az amerikai elnök válaszát, annak jelentőségéről itt írtunk bővebben.

Irán korábban tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna a támadásban, amelyben a három halálos áldozat mellett további 41 amerikai katona sérült meg. Bident Trump élesen kritizálta a kialakult helyzet miatt: szerinte a vasárnapi támadás éppúgy nem történt volna meg az ő hivatali ideje alatt, ahogyan az Irán által támogatott Hamász sem támadta volna meg Izraelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!