Rekordprofitot termeltek tavaly az orosz bankok

2024. január 31. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz bankok rekordprofitot, 3,3 billió rubelt értek el tavaly, ezt nagyrészt a jelzáloghitelek és a nagy üzleti felvásárlások finanszírozását szolgáló hitelek iránti kereslet vezérelte. Oroszország tavaly akciós jelzáloghiteleket vezetett be, hogy támogassa szankciók sújtotta gazdaságot, írja a Business Insider. Még az orosz jegybankot is meglepte a teljesítmény.

A bevétel hatalmas ugrás a szektor 2022-es 200 milliárd rubeles profitjához képest, ekkor a nyereség 90 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az orosz-ukrán háború kapcsán bevezetett oroszellenes szankciók miatt.

A jegybank keddi közleménye szerint az orosz bankszektor tavalyi teljesítményét a lakossági hitelek, valamint a nagyvállalati felvásárlásokat finanszírozó hitelek iránti kereslet ösztönözte.

A jelzáloghitelek tavaly közel 35 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi adatokhoz képest, mivel sok orosz rohant lakást vásárolni az államilag támogatott kamatú jelzáloghiteleket kihasználva. Korábban a kamatok 15 százalék körül alakultak, a kedvezményesek fix 8 százalékon álltak, a családok pedig 6 százalékos kamatozású hiteleket kaptak. Azóta az orosz hatóságok megkezdték a kedvezményes jelzáloghitel-program felszámolását.

A vállalati hitelezés mintegy 20 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel ezelőttihez képest. Azt nem részletezték, hogy a kölcsönök mire irányultak, de az orosz vállalkozások olyan nemzetközi és nyugati cégektől is nagy számban vásároltak eszközöket, amelyek a háború miatt elhagyták az orosz piacot.

A jelentések szerint az ország gazdasági növekedésének nagy része még mindig a hatalmas katonai és kormányzati kiadásoknak köszönhető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!