Rejtélyes módon eltűnt egy méregdrága bor Párizs egyik történelmi étterméből

2024. január 30. – 06:11

Rejtélyes módon eltűnt egy méregdrága bor Párizs egyik történelmi étterméből
A La Tour d'Argent étterem – Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1,5 millió euró (kb. 584 millió forint) értékű bor tűnt el Párizs egyik leghíresebb étterméből, a La Tour d'Argent-ből – írja a BBC.

A Romanée Conti a világ egyik legdrágább bora, de csak akkor vették észre, hogy nincs meg, amikor leltárazást tartottak a pincében. Igaz, nem lehet könnyű számontartani minden egyes palackot, hiszen nagyjából 300 ezer darab van a pincében. Az étterem múlt héten feljelentést tett a francia rendőrségen, ám rablásra utaló bizonyítékot nem találtak.

Csak annyit tudtak mondani a rendőrségnek, hogy a drága bor valamikor 2020 januárja után tűnhetett el, akkor volt ugyanis utoljára leltárazás. A BBC cikke szerint a legutóbbi leltárazáskor 83 palack bort nem találtak. Egy sommelier szerint azonban a tolvaj nehezen tudná eladni ezeket a palackokat, mert mindegyik számozott.

A La Tour d'Argent éttermet „Párizs legrégebbi éttermeként” emlegetik, a története 1582-ig nyúlik vissza, habár ezt a történészek vitatják. Az étteremben jó pár államfő és uralkodó vendégeskedett. Itt vacsorázott II. Erzsébet királynő 1948-ban, de megfordult az étteremben Charlie Chaplin, Theodore és Franklin Roosevelt, Salvador Dalí, Brad Pitt és Angelina Jolie.

A borlap körülbelül 8 kilogramm súlyú, és egy kocsin kell kitolni a vendégeknek. Az étterem ihlette a L'ecsó című animációs filmet is, amely egy fiatal patkány történetét meséli el, aki arról álmodik, hogy egy híres étterem séfje lesz. A névadó patkány illusztrációja az étteremben lóg, Brad Bird rendező aláírásával, aki napokig rajzolta az éttermet, megörökítve a lámpákat, a sajtos kocsit és a főpincér ruháját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!