Zelenszkij: Ukrajnának több katonája van, mint ahányat az oroszok a frontra vezényeltek

2024. január 29. – 20:20

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepő kijelentéseket tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német ARD tévécsatornának adott interjúban (ide kattintva angol felirattal megnézhető), amikor azt mondta, Ukrajnának jelenleg 880 ezer főből álló hadserege van, később pedig milliós hadseregként jellemezte az ország haderejét. E szerint a számítás szerint többen harcolnak a háborúban, mint az orosz oldalon, ahol összesen 617 ezer katonát mozgósítottak eddig. A beszélgetésből az Ukrajinszka Pravda közölt leiratot.

Az elnök kitért arra is, hogy körülbelül 30 millióan dolgoznak, de pontos számot nem tudott, hiszen a háború kezdete óta 6,5-7,5 millióan elhagyták Ukrajnát. Hálás azoknak, akik visszatértek akár harcolni, akár azért, hogy részt vegyenek az újjáépítésben, ugyanakkor a beszélgetésben azokról is szó esett, akik hadkötelességük ellenére nem tartózkodnak Ukrajnában. Róluk Zelenszkij azt mondta, hogy mindenkinek fizetnie az ukrajnai adókat, aki elhagyta az országot, illetve visszatérésre szólította fel azokat, akik illegálisan távoztak.

Velük kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem más országok hatóságainak bevonásával szeretné elérni, hogy a harcképes ukrán férfiak térjenek vissza, hanem kizárólag a törvényekkel. Zelenszkij utalt arra is, hogy az ukránok nemcsak országukat, hanem a szabad világ többi részét is védik.

Az Avgyijivkában egyre súlyosabbá váló helyzettel kapcsolatban az elnök úgy érzi, mintha az oroszok a háború első évében nem használták volna a matematikát. A szinte teljesen körbezárt, de erődítményként eddig az ukránok által sikeresen védett város környékén mindenhol orosz katonák holttestei hevernek, és Zelenszkij szerint az oroszok nem tesznek semmit saját halottaik összegyűjtéséért. A megtámadott ország vezetője egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Oroszország felőrlő háborút vív. Mint fogalmazott:

„Egymillió, kétmillió, hárommillió… nem érdekli őket, hányan fognak meghalni.”

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ úgy reagált az interjúban elhangzott állításokra, hogy felidézte, Ukrajna tavaly decemberben azt állította, az ország szárazföldi erői 600 ezer főből állnak, míg 2022 februárjában, vagyis a háború kezdetekor 260 ezer fő volt az ukrán fegyveres erők létszáma, 250 ezer fős szárazföldi erők mellett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!