Halálos betegként fedte fel igazi kilétét Japán legkeresettebb bűnözője

2024. január 29. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Kirisima Szatosi, Japán egyik legkeresettebb bűnözője, aki csaknem ötven évig bujkált az igazságszolgáltatás elől, írta az MTI.

A baloldali szélsőséges, akinek fekete-fehér fotója évtizedeken át volt kifüggesztve a Japán rendőrőrsein, a múlt héten álnéven jelentkezett be egy kórház onkológiai osztályára kezelésre. Nem sokkal később a 70 éves páciens felfedte valódi kilétét. Míg a rendőrség még a DNS-vizsgálat eredményére várt, a körözött bűnöző hétfő reggel elhunyt.

Az Aszahi Simbun című japán lap a rendőrségre hivatkozva közölte: nagy a valószínűsége annak, hogy ez a személy valóban Kirisima volt.

A fiatal Kirisima körözési fotóját, amelyen a férfi hosszú hajjal, vastag szemüveglencsékkel és barátságos mosollyal látható, szinte mindenki ismeri Japánban. Még halloweenkosztümöket is ihletett Japán legkeresettebb bűnözője.

A kép jobb felső sarkában Kirisma Szatosi korábbi fotói láthatók – Fotó: Richard A. Brooks / AFP
A kép jobb felső sarkában Kirisma Szatosi korábbi fotói láthatók – Fotó: Richard A. Brooks / AFP

A Hirosima városában született Kirisima diákévei alatt radikalizálódott Tokióban, és a Kelet-Ázsia Japán-ellenes Fegyveres Frontjához csatlakozott. A baloldali szélsőséges csoport az 1970-es években több merényletet is elkövetett japán vállalatok ellen. A Mitsubishi vállalatcsoport ellen elkövetett egyik támadás során nyolc ember vesztette életét.

A japán hatóságok szerint Kirisima 1975 áprilisában részt vett egy pokolgépes merénylet végrehajtásában, amelyben a tokiói Ginza városrészben komoly károk keletkeztek egy épületben, halottak azonban nem voltak. Kirisima ezután bujkálni kezdett.

Az Aszahi televíziós csatorna szerint Kirisima évekig kettős életét élt. Ucsida Hirosi álnéven dolgozott Fudzsiszava városában egy építőipari cégnél, fizetését készpénzben vette fel, nem volt egészségbiztosítása és jogosítványa sem, hogy észrevétlen maradhasson a hatóságok előtt, és orvosi költségeit is saját zsebből fizette. Kilétét csak néhány nappal korábban fedte fel. „Szeretnék a halállal az igazi nevemen szembenézni” – jelentette ki Kirisima a halálos ágyán az egészségügyi személyzet szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!