Észak-Korea nagyon ráfeküdt a tengeralattjáróról indítható robotrepülőkre, megint fellőttek párat

2024. január 29. – 05:28

Észak-Korea nagyon ráfeküdt a tengeralattjáróról indítható robotrepülőkre, megint fellőttek párat
Kim Dzsongun megtekinti a tengeralattjáróról indítható robotrepülőgépek tesztjét – Fotó: KCNA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea megint tengeralattjáróról indítható robotrepülőgépeket tesztelt, amelyek nukleáris robbanófejek hordozására is képesek lehetnek, írja az MTI az észak-koreai kommunista párt médiájára hivatkozva. A tesztet Kim Dzsongun is megtekintette.

A Pulhvaszal-3-31 típusú harceszközöket vasárnap lőtték fel egy tengeralattjáróról. Körülbelül 124 percig repültek, mielőtt eltalálták volna célpontjaikat, amelyek a Japán-tengeren található kisebb szigeten voltak.

A kommunista párt közlése szerint az észak-koreai rezsim vezetője egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró építésének projektjét is megtekintette. A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsongun sürgetőnek nevezte a haditengerészet nukleáris felfegyverzését.

Észak-Korea legutóbb január 19-én tesztelt víz alatti nukleáris fegyverrendszereket, válaszul az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán közös hadgyakorlatára. Észak-Korea tavaly szeptemberben mutatta be az első tengeralattjáróját, amely állítása szerint alkalmas nukleáris fegyverek indítására. De 2023 márciusa óta több víz alatti, pilóta nélküli, nukleáris fegyverekkel felszerelt drónok teszteléséről is beszámolt az állami média. Ezekről a fegyverekről és állítólagos teljesítményükről viszonylag keveset tudni, de elemzők szerint kevésbé jelentősek, mint azok a nagy hatótávolságú nukleáris ballisztikus rakéták, amelyeket Észak-Korea tavaly többször is tesztelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!