Nukleáris fegyvereket telepítene Nagy-Britanniába az amerikai hadsereg

2024. január 27. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy nukleáris fegyvereket telepítenek a Brit Királyi Légierő (RAF) lakenheath-i légibázisára – írta a Telegraph pentagoni dokumentumokra hivatkozva.

A nukleáris robbanófejek Nagy-Britanniában történő elhelyezéséről szóló dokumentumokat az amerikai kormányzat egyik közbeszerzési weboldalán tették közzé. Az amerikai hadsereg valószínűleg B61-12 típusú, 50 kilotonnáig terjedő, változtatható hatóerejű harcászati gravitációs bombák telepítését készíti elő Nagy-Britanniában – derült ki a Suffolk megyei bázis új létesítményére vonatkozó beszerzési szerződésekből.

A nem titkosított dokumentumokból az is kiderült, hogy „nukleáris missziót” terveznek, amire „hamarosan” sor kerül a RAF lakenheath-i bázisán, ahol a hidegháború idején már állomásoztattak amerikai nukleáris fegyvereket. Az egyik, tavaly augusztusban közzétett hirdetmény egy magánvállalkozót kértek fel arra, hogy biztosítson őrkabinokat és pajzsokat, hogy megvédjék a bázison szolgáló katonákat az „erőszakos behatolástól és ballisztikus támadástól”. „Az amerikai légierő 48. vadászrepülőszázadának közelgő nukleáris missziója ballisztikai védelem alatt kell, hogy működjön” – áll a közleményben. Egy most kedden közzétett szerződésben pedig az F–35-ös vadászbombázókhoz szükséges hidraulikus rámpák beszerzéséről írtak.

Az Egyesült Államok még 2008-ban vonta ki nukleáris fegyvereit Nagy-Britanniából, mivel akkoriban úgy ítélték meg, hogy az Oroszország felől érkező fenyegetés csökkent. Azonban az orosz-ukrán háború 2022-es eszkalációja ellenlépésekre késztette a NATO-t, és ennek része a nukleáris létesítmények fejlesztése és korszerűsítése.

A Brit Királyi Légierő (RAF) lakenheath-i bázisának bejárata, az amerikai légierő 48. vadászrepülőszázadának otthona Kelet-Angliában 2020. június 15-én – Fotó: Chris Radburn / AFP
A Brit Királyi Légierő (RAF) lakenheath-i bázisának bejárata, az amerikai légierő 48. vadászrepülőszázadának otthona Kelet-Angliában 2020. június 15-én – Fotó: Chris Radburn / AFP

Oroszország kijelentette, hogy az amerikai fegyverek Nagy-Britanniában történő elhelyezését Moszkva „eszkalációnak” tekintené, és „kompenzáló ellenintézkedésekkel” válaszolna. „Ha ez a lépés valaha is megtörténik, azt eszkalációnak tekintjük, olyan eszkaláció felé tett lépésnek, amely olyan irányba vinné a dolgokat, amely teljesen ellentétes az összes európai atomfegyver kivonásával” – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államok jelenleg Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban állomásoztat nukleáris robbanófejeket egy NATO-megállapodás keretében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!