A rakétatámadások után Iránban kilenc embert ölt meg egy fegyveres a pakisztáni határnál

2024. január 27. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc embert lelőtt Iránban egy fegyveres a pakisztáni határnál – írta a Reuters. A jelentés szerint az áldozatok pakisztáni munkások voltak. A támadás része az Irán és Pakisztán közötti feszültségnek, amely január közepén kölcsönös rakétatámadásokban csúcsosodott ki. Irán Pakisztánon kívül Irak felé is indított rakétát másfél hete, aminek előzménye az volt, hogy Irán elszenvedte az elmúlt 40 év – tehát az iszlám teokratikus állam 1979-es forradalma óta – az egyik legnagyobb robbantásos merényletét január 6-án. A támadásban legalább 84 ember meghalt, ezután Irán bosszút ígért.

A Gázai övezetben, Libanonban, Jemenben proxyháborúkba és a szomszédaival, Irakkal, Pakisztánnal folytatott konfliktusokba egyszerre bonyolódó Iránról itt olvashatja legfrissebb elemzésünket.

A határ menti szombati támadást viszont épp egy viszonylagos enyhülés előzte meg: mind Teheránba, mind Iszlamabádba kölcsönösen visszatérhettek a korábban hazarendelt nagykövetek.

A merénylet Szisztan és Beludzsisztán tartományban történt, ahol a biztonsági helyzet egyébként is ingatag: a terület a beludzsisztáni szeparatisták (BLF) hátországa, akik a pakisztáni szomszédos, szintén Beludzsisztánnak nevezet tartományt szakítanák el Pakisztántól, amely ellen rendszeresen hajt végre támadásokat, infrastruktúrát célzó robbantásos merényleteket. Iszlamabad ezért célpontnak tekinti a szeparatisták iráni bázisait. Ezen kívül a tartomány Afganisztánnal is határos, fontos útvonala az illegális drogkereskedelemnek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!