A francia szélsőjobb elnöke elhatárolódik a német AfD deportálási ötletétől

2024. január 26. – 09:41

A francia szélsőjobb elnöke elhatárolódik a német AfD deportálási ötletétől
Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt elnöke – Fotó: Alain Jocard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Minden francia állampolgárt szeretne képviselni a francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés vezetője, ezért Marine Le Pen egy csütörtöki interjúban kifejtette, hogy teljes mértékben ellenzi az Európai Parlamentben pártjával szövetséges Alternatíva Németországnak (AfD) ötletét, írja a Yahoo. E szerint tömegesen ki kellene utasítani a bevándorlókat és a nem asszimilált állampolgárokat Európából.

Le Pen azt követően határolódott el az AfD javaslatától, hogy nemrég kiderült, a németországi közvélemény-kutatásokban előkelő helyen álló párt képviselői szélsőségesekkel, köztük egy prominens osztrák szélsőjobboldali vezetővel tartott találkozón megvitatták a deportálások ötletét.

Miután a találkozó részleteit a hónap elején napvilágra hozta a Correctiv oknyomozó portál, Németországban több helyen százezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a felvetés ellen.

Marine Le Pen azóta igyekszik változtatni a Nemzeti Tömörülés megítélésén, hogy átvette az elnöki pozíciót apjától, Jean-Marie Le Pentől, aki közismert volt idegengyűlölő és antiszemita megnyilvánulásairól. A francia szélsőjobb jelenlegi vezetője a legutóbbi két választáson is alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.

A legfrissebb közvélemény-kutatások ennek ellenére azt mutatják, hogy a Nemzeti Tömörülés lehet a közelgő EP-választás nagy nyertese, hiszen népszerűsége 10 százalékkal haladja meg a Macron mögött álló politikai tömörülését Franciaországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!