Az izraeli kormány összebalhézott a túsztárgyalások legfontosabb közvetítőjével

2024. január 25. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Katar szerepe a túsztárgyalásokban problémás. (…) Nem fogok hálálkodni a katariaknak. Befolyással bírnak a Hamászra, de csak azért, mert ők pénzelik.

– mondta Benjamin Netanjáhu a gázai palesztin terrorszervezet által október 7-én elhurcolt túszok családtagjaival folytatott beszélgetésen. Az erről készült felvételt egy izraeli tévécsatorna sugározta csütörtökön. Szintén csütörtökön az ultraradikális Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azzal vádolta az Öböl-monarchiát, hogy „nagyrészt Katar a felelős az október 7-i terrortámadásért”, és ehhez hozzátette: „Egy dolog világos: Katar a háború után nem játszhat szerepet a Gázai övezetben”.

A nyilatkozatokra a katari külügyminisztérium úgy reagált, hogy „elszörnyedve olvastuk az állítólagos megjegyzéseket”.

A Hamász politikai szárnyának emigráns vezetőinek otthont biztosító Katar egyébként valóban évek óta havi 15 millió dollárt folyósított a Gázai övezet infrastruktúrájának működtetésére; miközben az emírségben valószínűleg tisztában voltak azzal, hogy a pénz nagy része az övezetet kormányzó Hamász fegyverkezésére megy el. Azonban ugyanezzel tisztában lehetett Benjamin Netanjáhu is, aki – titkosszolgálati berzenkedések ellenére – engedélyezte, hogy az aktatáskákba rendezett készpénz akadálytalanul eljusson a terrorszervezethez. Izrael egyébként profitált is Katarnak a Hamászra gyakorolt befolyásából; a korábbi konfliktusok elsimítását, illetve a 2023 novemberi nagy túszcserét eredményező megállapodást is Doha közreműködésével sikerült nyélbe ütni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!