Vasárnap ismét százezren tüntettek német nagyvárosokban az AfD ellen

2024. január 21. – 19:33

Vasárnap ismét százezren tüntettek német nagyvárosokban az AfD ellen
Emberek gyülekeznek a Bundestag székhelye, a Reichstag épülete előtt vasárnap, az Alternatíva Németországért párt (AfD) és a jobboldali szélsőségek elleni tüntetésen Berlinben, Németországban – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap ismét legalább százezer ember vonult a német nagyvárosok utcáira, hogy tiltakozzon az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes, antiszemita álláspontja ellen.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) folyton frissülő beszámolójában azt írta, hogy a berlini kormányzati negyedben a rendőrség közlése szerint legalább 60 ezer ember gyűlt össze, de százezren is lehetnek. A tömeg méretét jól mutatja, hogy a hatóságok folyton bővítették a tüntetésre kijelölt területet.

Észak-Rajna-Vesztfáliában összesítve szintén több mint 100 ezer ember tüntetett az AfD ellen a hétvégén. Kölnben, Dortmundban, Bonnban, Recklinghausenben, Bochumban és más városokban ezrek, gyakran tízezrek vonultak együtt az utcára. Münchenben a rendőrség legalább 80 ezer tüntetőről számolt be, míg a szervezők 250 ezerről.

A vártnál jóval nagyobb tömeg miatt Münchenben a rendezvényt félbe kellett szakítani.

A rendőrség szerint ugyanis a nagyszámú jelenlévő miatt nem lehetett szavatolni a résztvevők biztonságát. A szervezők eredetileg 25 ezer résztvevővel számoltak. Saarbrücken városában csaknem 12 ezren vonultak fel „a fasizmus, populizmus és szélsőjobboldal ellen”. Brémában 35-40 ezerre becsülték a tüntető tömeget. Cottbus, Drezda és Chemnitz városokban is meghirdettek hasonló megmozdulást vasárnapra.

A FAZ beszámolója szerint Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök felszólított minden németországi demokratát, hogy kössenek szövetséget a demokráciáért. Steinmeier szerint biztató, hogy a hétvégén százezrek vonultak utcára a jobboldali szélsőségek ellen. „A tüntetők megvédik köztársaságunkat és alkotmányunkat annak ellenségeivel szemben. Megvédik az emberségünket” – üzente videóbeszédében az elnök. A napok óta tartó tüntetéseket Olaf Scholz kancellár is támogatta. „A jobboldali szélsőségesek támadják a demokráciánkat” – mondta korábban.

A tüntetési hullámot az váltotta ki, hogy sajtóhírek szerint egy szélsőjobboldali találkozót tartottak tavaly novemberben Németországban, amelyen az AfD képviselői is részt vettek, és ahol több millió bevándorló kitelepítése is felmerült. A Potsdamban tartott találkozón AfD-s és a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) tartozó politikusok remigrációról beszéltek.

Az AfD egyébként jelenleg Németország második legnépszerűbb pártja, felemelkedésükről itt írtunk részletesen. Azt pedig, hogy miért lenne hatalmas kockázat betiltani, mind jogi, mind politikai szempontból a pártot, azt ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!