Vádat emeltek Szöul rendőrfőnöke ellen a 159 fiatal halálával járó halloweeni tömegszerencsétlenség miatt

2024. január 20. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek Szöul rendőrfőnöke ellen több mint egy évvel azután, hogy Dél-Koreában 159 fiatal halt meg egy halloweeni tömegrendezvényen, írja a BBC. Kim Gvanghót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlansággal vádolják amiért 2022. október 29-én Ithevon városrész szűk utcáin nem gondoskodott arról, hogy elegendő rendőr legyen a helyszínen. Az ügyészség szerint nem megfelelően mozgósította a beosztottjait, és nem készült fel a nagy tömeggel járó biztonsági kockázatra.

Nagyjából százezren gyűltek össze a dél-koreai főváros Ithevon városrészében megünnepelni az első maszkmentes halloweent. A szerencsétlenséget az okozhatta, hogy túl sokan zsúfolódtak be egy szűk utcába. Az áldozatok többsége a húszas éveiben járó fiatal volt.

Kim Gvangho a tragédia idején nem volt szolgálatban, otthon volt. A hatóságok szerint aznap este mintegy 137 rendőr volt a helyszínen Ithevonban. Ez az összegyűlt bulizók nagyságrendjéhez képest kevés volt. A nyomozók szerint a helyzet helytelen értékelése és a szervezetek közötti együttműködés hiánya is hozzájárult a tömegszerencsétlenséghez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!