Zelenszkij meghívta Trumpot Kijevbe – feltéve, hogy ígéretéhez híven tényleg egy nap alatt véget vet a háborúnak

2024. január 19. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij meghívta Donald Trumpot Kijevbe, de a látogatásnak feltételei vannak – írja a Politico.

Az ukrán elnök közölte, hogy szívesen látná a fővárosban a volt amerikai elnököt – amennyiben Trump valóban képes 24 órán belül véget vetni az Oroszországgal folytatott háborúnak, ahogyan azt egyszer már megígérte.

Trump korábban azzal kérkedett, hogy ha ő lenne az elnök, azonnal véget tudna vetni a háborúnak azzal, hogy ragaszkodik Zelenszkij és Vlagyimir Putyin orosz elnök megegyezéséhez. Trump már korábban is büszkélkedett a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való jó kapcsolatával, és a volt amerikai elnök azt is állította, hogy Putyin soha nem vonult volna be Ukrajnába, ha nincs Joe Biden kormányának „inkompetenciája”.

„Ha 24 óra alatt meg tudja állítani a háborút, azt hiszem, elegendő lesz, ha eljön Kijevbe bármelyik nap, amikor itt vagyok”

– mondta Zelenszkij a Channel 4 News brit csatornának pénteki interjújában. Zelenszkij hozzátette, hogy ha Trumpnak van receptje a háború befejezésére, akkor szeretné megtudni, hogy mi az.

Bár Ukrajna a novemberi amerikai elnökválasztás előtt igyekszik jó kapcsolatot ápolni a republikánus elnökjelölttel és szövetségeseivel, Zelenszkijnek minden oka megvan rá, hogy óvatos legyen Trumppal, aki nincs oda azért, hogy az USA támogatja Ukrajna ellenállását az orosz invázióval szemben.

Amíg a Fehér Házban volt, Trumpot a képviselőház is felelősségre vonta, miután állítólag nyomást gyakorolt Zelenszkijre, hogy politikai indíttatású vizsgálatokat folytasson Joe Biden kárára, miközben Kijev újabb rakétákat kért az Egyesült Államoktól. A volt elnököt a szenátus 2019-ben felmentette.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!