A Pfizer beperelte Romániát, amiért nem vásárolta meg a korábban megrendelt 28 millió adag oltást

2024. január 18. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

Decemberben értesült a román kormány, hogy a Pfizer gyógyszeripari cég pert indított ellene Brüsszelben bizonyos pénzösszegek behajtása érdekében. A cég szerint a román fél nem vásárolt meg tőle 28 millió adag koronavírus elleni oltást – írja az MTI.

A Pfizer–BioNTech „nehéz döntést hozott”, amikor hatósági eljárást indított Románia ellen annak érdekében, hogy teljesítse a kormány által a Covid–19 elleni oltóanyag megrendelésére vállalt kötelezettségeit az Európai Unió 2021 májusában aláírt szállítási szerződésének részeként – mondta Andrew Widger, a Pfizer globális médiakapcsolatokért felelős vezető igazgatója az ügyről.

„Arról van szó, hogy Románia végzett egy becslést arról, mennyi oltóanyagra lesz szüksége a világjárvány során, de a gyógyszergyártó cég által hivatkozott módosítást a bukaresti egészségügyi minisztérium nem írta alá, így nem is lehetett fizetni, mert a román állam ezeket a vakcinákat nem vette át” – magyarázta a másik oldalt Mihai Constantin kormányszóvivő. A News.ro számításai szerint 550 millió euró értékű elutasított vakcináról van szó.

A romániai vakcinák körül nem ez az egyetlen kényes ügy: a helyi korrupcióellenes ügyészség eljárást indított Florin Citu liberális szenátor, volt miniszterelnök és kormányának két volt minisztere ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítanak a koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése ügyében.

A vád szerint a 2021 májusában hivatalban lévő Citu-kormány 52,8 millió felesleges Pfizer- és Moderna-vakcinát rendelt meg, több mint egymilliárd euró kárt okozva ezáltal a román költségvetésnek. Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy a korábbi szerződésekben igényelt adagok bőven elegendőek lettek volna a lakosság beoltására. Sőt a 10,7 millió ember kétharmada a harmadik, megerősítő oltást is kérhette volna.

Nemrég Lengyelország és Magyarország is hasonló helyzetbe került a Pfizerrel. A Pfizer és a BioNTech még januárban indított pert a belga bíróságon Magyarország ellen a vakcinaszállítmányok miatt. A pert azért indították, mert 2022 novemberében Magyarország jelezte, hogy az ukrajnai háború miatt nem fizetne ki 3 millió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát összesen 60 millió euró értékben.

Belgiumban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét jelentették fel, mert sokak szerint gyanús körülmények övezik a vakcinabeszerzést, amiben fontos szerepe volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!