Pakisztán rakétacsapásokat hajtott végre Irán területén

2024. január 18. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Irán kedden késő este csapásokat mért pakisztáni területre, csütörtök reggel Pakisztán is csapásokat mért Irán területére. A jelentések szerint a támadásban kilenc ember meghalt – írja a BBC.

Pakisztán közölte, hogy egy „terrorista rejtekhelyre” csaptak le Irán Szisztán-Baludzsisztán nevű tartományában, Szaraván város közelében. Az iráni állami televízió jelentése szerint a csapásban három nő és négy gyerek is meghalt.

A Közel-Keleten több, egymást átfedő válság miatt egyre nagyobb a feszültség. Izrael a Hamász ellen harcol Gázában a terrorista csoport október 7-i izraeli támadása óta, miközben rendszeresen tűzharcokba keveredik az Irán által támogatott Hezbollah libanoni szervezetével is. Irakban és Szíriában az Irán által támogatott fegyveres csoportok amerikai erőket vesznek célba, miközben a szintén Irán által támogatott jemeni húszik kereskedelmi hajókra mérnek rakéta- és dróncsapásokat a Vörös-tengeren. A tengeri támadások miatt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a húszik jemeni bázisait támadja.

Pakisztán és Irán régóta azzal vádolja egymást, hogy olyan militáns csoportoknak adnak menedéket, amelyek a közös határuk mentén fekvő régiókból hajtanak végre támadásokat. Irán ragaszkodott ahhoz, hogy csapásai csak a Jais al-Ad nevű beludzs szunnita muszlim csoport ellen irányultak, amely támadásokat hajtott végre Iránon belül, és nem pakisztáni állampolgárok ellen.

Pakisztán közölte, hogy „nagyszabású terrorista tevékenységre vonatkozó hiteles hírszerzési információk” alapján rendelte el az iráni támadást, és számos terrorista halt meg a rakétacsapásban.

Hozzátette, hogy „teljes mértékben tiszteletben tartja Irán szuverenitását és területi integritását”, de csütörtöki akciója „Pakisztán rendíthetetlen elszántságának megnyilvánulása volt, hogy megvédje nemzetbiztonságát minden fenyegetéssel szemben”.

Ahogy ebben a cikkünkben részletesen taglaltuk, az elmúlt negyven év legvéresebb terrortámadása után Irán nem pusztán fenyegetést intézett a támadást felvállaló Iszlám Államhoz, hanem láthatóan el is kezdte megmutatni, hogy nem hagyják megtorolatlanul a támadást. A kézenfekvő célpontok Irak és Szíria voltak, de most már látszik, hogy a pakisztáni határvidéken is hajlandóak bevállalni rakétacsapásokat.

Elemzők szerint Pakisztán válasza az iráni támadásra nem volt meglepő, és bár növeli az eszkaláció kockázatát, egyben lehetőséget is ad arra, hogy „visszalépjenek a szakadék széléről”.

„Valójában a két fél most kiegyenlített” – magyarázta a BBC-nek Michael Kugelman, a Wilson Központ dél-ázsiai igazgatója.

„Pakisztánnak erős motivációja lehet arra, hogy megpróbálja helyreállítani az elrettentő erejét, különösen akkor, amikor Irán offenzívában van a tágabb régióban, és közvetlen csapásokat vagy megbízottakat vet be a fenyegetések és riválisai ellen. Ha Pakisztán visszatartotta volna magát, akkor valójában további csapások kockázatával kellett volna szembenéznie.”

Irán korábban azt mondta, nem akar belebonyolódni egy nagyobb konfliktusba a forrongó Közel-Keleten, de többször kinyilvánították már a támogatásukat a palesztinok iránt azzal, hogy támadásokat hajtottak végre Izrael és szövetségesei ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!