A borbély, a pingpongedző és a kamuzsoldos bemegy a reptérre, avagy véget ért Argentína legfurcsább kémügye

2024. január 18. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Két hét után elengedték azt a három embert, akit Argentína történetének valószínűleg legfurcsább, terrorizmussal kapcsolatos nyomozása során vettek őrizetbe. A sztori, aminek a főszereplője egy átvert borbély, egy szíriai pingpongedző és egy, magát amerikai ügynöknek és volt francia idegenlégiósnak állító, minden lében kanál spanyol férfi, annyira fura, vicces és kusza, hogy talán Rejtő Jenő sem tudott volna ilyet írni.

Az El País cikke szerint a három férfit január 3-án vették őrizetbe, mert az argentin kormány szerint terrorista akciót akartak végrehajtani az izraeli nagykövetség vagy a Buenos Airesben épp zajló, zsidó sportolóknak szervezett Maccabi Játékok ellen. Az ügyben eljáró bíró viszont úgy ítélte, hogy a hatóságoknak nincs elég bizonyítékuk, hogy a három férfit továbbra is őrizetben tartsák. És amúgy is valószínűleg egy hatalmas idióta félreértés az egész. Ezt már nem a bíróság mondja, hanem bárki, aki a sztoriról olvas.

Az egész történet egy Juan Manuel Ledesma nevű, 50 éves argentin–spanyol férfival indult, aki a bíróságnak először azt mondta, hogy amerikai titkos ügynök. Később ezt visszavonta, viszont azt továbbra is állította, hogy volt rendőr, és a francia idegenlégióban is szolgált, sőt, személyesen mentett meg 55 lányt a nigériai Boko Haram terrorszervezet fogságából. Ledesma a Buenos Aires-i szálloda egyik dolgozójától hallotta, hogy becsekkolt hozzájuk egy gyanús, szíriai származású, de venezuelai útlevéllel rendelkező férfi. A szálloda pár sarokra van Izrael argentínai nagykövetségétől.

Argentin rendőrök az egyik feltételezett terroristával – Fotó: AFP
Argentin rendőrök az egyik feltételezett terroristával – Fotó: AFP

Ezt a fejében valahogy összekötötte a borbélyának történetével, aki egy online csalás áldozata lett, és biztos, ami biztos, kirúgták a munkahelyéről. A borbély, bizonyos Ramón Alberto Domínguez hónapok óta randizott online egy amerikai nővel, aki egy ideje nyomasztotta, hogy fizessen neki 900 dollárt egy Jemenből érkező csomagra. Ledesma ebből a fejében összerakott egy történetet, miszerint Domínguez és a gyanús szír férfi – akiről kiderült, hogy egy 67 éves asztalitenisz-edző, Naem Chatay Chassan aki Bogotából Buenos Airesbe akarta áttenni a székhelyét – antiszemita terrortámadást terveznek végrehajtani az argentin fővárosban, amihez Jemenből várnak egy csomagot a reptéren, és jelentette ezt a rendőrségnek. A rendőrök letartóztatták a két férfit és Ledesmát is, mivel nem tudta elmagyarázni, honnan is szedte az információit.

A terrortámadásról szóló történetre mindenesetre rákapott Argentína új biztonsági minisztere, Patricia Bullrich, aki azért is meggyőzőnek találhatta a történetet, mert az ország extravagáns, széljobboldali-libertárius-populista-cosplayer elnöke, Javier Milei nagyon határozottan kiállt Izrael mellett a Hamásszal szembeni háborújában. Az ügyet vizsgáló bíró szerint az argentin hatóságok nem tudtak elég meggyőző bizonyítékkal szolgálni arról, hogy a három férfi tényleg bármilyen terrortámadást akart volna végrehajtani. A bíró mindenesetre arra kérte a borbélyt, a pingpongedzőt és az ál-titkosügynököt, hogy ne hagyják el az országot addig, amíg le nem zárják a nyomozást. Bullrich minisztériuma nem kommentálta a bíró döntését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!