Három napja lépett trónra az új dán király, de már ki is adott egy könyvet

2024. január 17. – 22:25

Három napja lépett trónra az új dán király, de már ki is adott egy könyvet
X. Frigyes dán király a trónra lépését követően a koppenhágai Christiansborg palota erkélyén – Fotó: Bo Amstrup /MTI/EPA/Ritzau

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal azután, hogy X. Frigyes Dánia királya lett, látszólag a semmiből kiadott egy könyvet – írja BBC.

A könyv olyannyira meglepte a dánokat, hogy még a helyi média is csak sietve, élőben blogolva próbált sorokat közölni belőle. A Király szava című könyv nem kevesebbet ígér, mint Frigyes gondolatait arról, hogy hol van Dánia helye a világban, de a friss uralkodó írt a feleségével ápolt kapcsolatáról is.

A Király szava máris felülmúlta a Saxo online könyvesbolt tavalyi bestsellerét – írják dán beszámolók. A Saxo szóvivője a dán médiának elmondta, hogy a könyvből percenként 25 példányt adtak el a megjelenés híre utáni órákban. Frigyes a könyvet Jens Andersennel közösen írta, aki 2017-es életrajzi könyvének is a szerzője volt. A 110 oldalas könyv átszámítva körülbelül 12 ezer forintba kerül.

A könyvben az új uralkodó többek közt arra is kitért: gyerekkorában nehezen fogadta el, hogy ő lesz Dánia királya. Bevallotta, hogy valójában mindig olyan akart lenni, mint egy átlagos korabeli srác. „A 18. születésnapomra úgy emlékszem, mint a világvégére. Az volt az érzésem, hogy most minden, ami szórakoztató és izgalmas volt, véget ér. Szerencsére nem így történt” – írta a könyvben.

X. Frigyest vasárnap koronázták meg, miután édesanyja II. Margit szilveszterkor, 52 év uralkodás után bejelentette, hogy lemond a trónról. Az új uralkodó vasárnap könnyeivel küszködve azt mondta a koppenhágai Christiansborg palota előtt összegyűlt tömegnek, hogy reményei szerint olyan király lesz, aki egyesíti a népet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!