Karim Benzema beperelte a francia belügyminisztert rágalmazás miatt

2024. január 17. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

A francia sajtóban megjelent beszámolók alapján rágalmazás miatt indított pert a jelenleg a szaúdi ligában focizó francia Karim Benzema a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin ellen, miután a miniszter azt állította, hogy Benzemának hírhedt kapcsolatai vannak a Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezettel – írja a BBC.

Darmanin még tavaly októberben beszélt erről a CNews nevű konzervatív csatornán, miután a focista a Twitteren fejezte ki a támogatását a gázai palesztinok felé, akiket, mint írta, ismét jogtalanul bombáznak. Darmanin kifogásolta, hogy Benzema nem fogalmazott meg ugyanilyen üzenetet a durván 1300 izraeli áldozat felé, akikkel a Hamász végzett október 7-én, majd ezután kezdett el beszélni a focista állítólagos kapcsolatairól a Muszlim Testvériséggel, amelyet dzsihadistának nevezett.

A 36 éves játékos gyorsan reagált, és amellett, hogy tagadta a vádakat, azt is belengette, hogy jogi útra tereli az ügyet, ez történt meg most. A 92 oldalas beadványában Benzema kijelentette, hogy soha nem volt semmilyen kapcsolata a szervezettel, és legjobb tudomása szerint olyan emberrel sem, aki ahhoz köthető. Azt is hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy a hírneve miatt politikai játszmákban is használják, ami a mostani, másmilyen kommunikációt igénylő eseményeknél különösen botrányos.

Ügyvédje szerint Darmanin megsértette Benzema jó hírnevét, a francia RTL rádiónak pedig arról beszélt, hogy ügyfele politikai kizsákmányolás áldozata lett, és azzal vádolta meg a belügyminisztert, hogy meg akarja osztani a francia embereket. Darmanin egyelőre nem reagált a vádakra. A miniszter egyébként korábban is többször támadta már Benzemát, kifogásolta például, hogy nem énekli a francia himnuszt, és „az internetes hittérítő tevékenysége” sem tetszik neki.

Az 1928-ban Egyiptomban alapított Muszlim Testvériség több országban, például Ausztriában is be van tiltva, az Európai Unió nagy részében azonban nem vonatkoznak rá korlátozások. A szervezet Európában mérsékeltebb szervezeteken keresztül jelenik meg, de Franciaországban például a muszlimok liberalizálódása és asszimilációja ellen küzdenek. Emellett számos modern iszlamista csoportnak szolgált ideológiai alapként, beleértve ebbe a Hamászt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!