Magyar közpénzzel kitömött felvidéki lapok is ontják az orosz propagandát

2024. január 15. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Intenzíven terjesztik az oroszbarát álláspontokat a Budapestről pénzelt szlovákiai magyar médiumok, írja a Napunk (Denník N).

A magyar kormány 2018 óta 3,4 milliárd forintot költött olyan szlovákiai magyar médiumok finanszírozására, amelyek szorosan kötődnek a Fidesz helyi stratégiai partnerének számító Magyar Szövetséghez.

A Ma7, a Felvidék.ma és a Körkép.sk jól kimutathatóan negatív képet fest az ukrán elnökről, követelőző, diktatórikus hajlamú, ripacskodó bábként mutatják be őt. Rendszeresen gúnyos, lekicsinylő színben tüntetik fel nemcsak a kommentárokban, hanem a híranyagokban is, olyan is előfordult, hogy a róla szóló hírt egy iázó szamár képével illusztrálták, olvasható a Napunk összeállításában.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt ugyanakkor inkább semlegesen ábrázolják, és néha védelmükbe is veszik, az ellene kiadott nemzetközi elfogatási parancsot például propagandaeszközként emlegetik.

A három lap átvette az orosz propaganda kifejezését a „különleges katonai hadműveletről”, amelyet több esetben mindenféle kritikus kontextus nélkül használtak, valamint a magyar kormány propagandáját az „elhibázott szankciókról”, a „háborúpárti Nyugatról” és a „békepárti magyar kormányról”.

Magyarországon többek között az Orosz Hírek közvetíti kritika nélkül az orosz propagandát. A kormányközeli Magyar Hírlap ezerötszáznál több cikket szemlézett tőlük tavaly novemberig. Az Orosz Hírek cikkszáma a korábbi évek napi egy cikkéről 2022-ben átlagosan napi tízre, majd 2023-ban tizenhatra emelkedett – mutatta be a Lakmusz az Orosz Hírek dezinformációs törekvéseit, és azt is, kik lehetnek az oldal finanszírozói.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!