Donald Trump arra buzdítja híveit, hogy akkor is menjenek el szavazni a nagy fagyban, ha belehalnak

2024. január 15. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump vasárnap arról beszélt, hogy brutális hideg ide vagy oda, menjenek el Iowában szavazni rá, írja a Business Insider. Trump a választás előestéjén arra buzdította támogatóit, hogy a hétfőre előre jelzett fagy ellenére is menjenek el szavazni.

Trump a vasárnap este tartott kampányrendezvényen magát úgy ábrázolta, mint akiért „érdemes meghalni”. A volt elnök úgy fogalmazott, hogy ha az emberek „meg akarják menteni Amerikát” Joe Bidentől, akkor „nem ülhetnek otthon”:

„Ha kutya beteg vagy, akkor is azt mondod: istenem, meg kell csinálnom. Még akkor is megéri, ha a szavazás után meghalsz.”

Trump hozzátette, hogy mivel a szavazás zárt helyen lesz, ezért „mindenki biztonságban lesz majd”. Iowában a szavazás úgy zajlik, hogy a helyiek összegyűlnek, megvitatják a különböző jelölteket, majd a végén titkosan szavaznak.

A választást hétfő este tartják: miközben évtizedek óta nem volt olyan hideg a republikánus előválasztási versengést hivatalosan megnyitó iowai kaukusz idején, mint ami most várható.

Nemcsak az időjárás miatt lesz egyedi az iowai szavazás, hanem mert rég nem látott mértékben megfogyatkozott mezőnnyel indulnak az előválasztások: Donald Trump volt elnök óriási előnnyel vezet, országosan 60,4 százalékon áll, mögötte Ron DeSantis floridai kormányzót 12,1, Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzót és Trump alatti ENSZ-nagykövetét 11,7, Vivek Ramaswamy biotech-vállalkozót pedig mindössze 4,3 százalékra mérik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!