Tajvan felszólította Kínát, hogy tartsa tiszteletben az elnökválasztás eredményeit

2024. január 14. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) elnökjelöltje legyőzte a másik két indulót, Kína ismételten közölte, hogy nem fogja eltűrni a „szakadár tevékenységeket” Tajvanon – írja az MTI. A tajvani külügyminisztérium felszólította Kínát, tartsa tiszteletben a szigeten rendezett elnökválasztás eredményét.

A szombati eredményhirdetés után nem sokkal Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője közölte,

Peking „határozottan ellenzi” Tajvan függetlenségét, a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője pedig leszögezte: csak egyetlen Kína létezik.

„Határozottan ellenezzük a Tajvan függetlenségét és egy külföldi beavatkozást célzó szakadár tevékenységeket” – figyelmeztetett Csen Pin-hua. „Továbbra is az az álláspontunk, hogy a tajvani kérdés megoldása és a nemzeti újraegyesítés továbbra is észszerű, és az eltökéltségünk sziklaszilárdságú”.

Tajvan „abszurdnak” nevezte a voksolással kapcsolatos pekingi visszhangokat, kiemelve, hogy több tucat ország gratulált már az eredményekhez. Az eredményhirdetés után a szavazatok többségét megkapó Laj Cseng-tö, azaz Williams Lai alelnök külföldi újságíróknak azt mondta, a voksolás megmutatta a nemzetközi közösségnek, hogy „a demokrácia és az önkényuralom közül a tajvani nép az elsőt választja”, de hozzátette , hogy reméli, folytatódik Tajvan és Kína „együttműködése”.

Joe Biden amerikai elnök Laj Csing-tö megválasztása után a Fehér Házból távozva újságírók előtt leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét – írja a Reuters. Az „egy Kína” politika elismerése mellett Washington ugyanakkor továbbra is kapcsolatot tart fenn a tajpeji kormányzattal, és Tajvan legnagyobb fegyverszállítója.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a választási győzelem után gratulált Laj Csing-tönek és a tajvaniaknak a „szilárd demokratikus rendszerükhöz”. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok „eltökélt a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fenntartására, a nézetkülönbségek békés, kényszerítés és nyomásgyakorlás nélküli megoldására”.

A kínai külügyminisztérium vasárnap bírálta a tajvani elnökválasztás győztesének gratuláló országokat, köztük az Egyesült Államokat is. Kína felszólította az USA_t, hogy tartsa magát az „egy Kína” elvéhez.

„Kína mindig is határozottan ellenezte az Egyesült Államok és Tajvan közötti hivatalos kapcsolatok bármilyen formáját, és határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok bármilyen formában és bármilyen ürüggyel beavatkozzon Tajvan ügyeibe” – írta a kínai külügyminisztérium.

Vasárnap amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Tajvanra, a küldöttek a tervek a tervek szerint hétfőn több magas rangú tajvani politikussal egyeztet majd.

Elemzésünket a tajvani választás tétjéről itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!