Meghalt Lev Rubinstein Putyin-kritikus költő, akit napokkal korábban egy autó gázolt el Moszkvában

2024. január 14. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

76 éves korában meghalt Lev Rubinstein orosz költő, a szovjet underground irodalmi élet egyik kulcsfigurája és Vlagyimir Putyin elnök kritikusa. Rubinstein január 8-án szenvedett balesetet Moszkvában, elütötte egy autó, ami után súlyos állapotban szállították kórházba. A halála előtt több napig kómában feküdt. Halálhírét lánya jelentette be vasárnap – írta a BBC.

A moszkvai közlekedési hivatal szerint „a sofőr nem lassított”, amikor Rubinstein az utcán kelt át. Az előzetes információk szerint a sofőr 12 hónap alatt 19 közlekedési szabálysértést követett el. A hatóságok vizsgálatot indítottak a baleset ügyében.

Rubinstein az 1960-as években kezdte irodalmi pályafutását, és a moszkvai konceptualista művészeti és költői iskola egyik alapítójaként és vezetőjeként vált ismertté. Avantgárd mozgalmuk a szocialista realizmus hivatalos doktrínáját gúnyolta ki az 1970-es, 80-as években – írta a Guardian.

A Szovjetunió összeomlása után Rubinstein műveit széles körben publikálták. Az elmúlt években nyíltan ellenséges volt Putyin kormányával szemben, és rendszeresen tiltakozott a Kreml fokozódó nyomása és az emberi jogok megsértése miatt. Amikor Oroszország 2022. február 24-én teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, Rubinstein más neves írókkal együtt nyílt levelet írt alá, amelyben elítélte a bűnös háborút és a Kreml hazugságait. Nyilvános kiállásai ellenére az orosz hatóságok nem tartóztatták le és nem is vonták felelősségre.

„Tragikus halála 2024 januárjában, éppen a katasztrófa kétéves évfordulójának előestéjén keserűen szimbolikusnak tűnik. (…) A mai Oroszországban nincs helye szabad polgároknak és független költőknek” – írta az orosz Memorial emberi jogi szervezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!