Ismét kitört az indonéziai Marapi vulkán, ahol tavaly 24 turista halt meg

2024. január 14. – 20:58

Ismét kitört az indonéziai Marapi vulkán, ahol tavaly 24 turista halt meg
Az indonéziai Marapi vulkán kitörés közben – Fotó: Adi Prima / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap ismét kitört a Marapi vulkán az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban, írja az MTI. A 2981 méter magas Marapi kétszer tört ki és mintegy 1,3 kilométer magasságba hamut és füstöt lövellt ki. A hatóságok legalább 100 embert kitelepítettek és felszólították a környéken tartózkodókat, hogy a nagy mennyiségű hamu miatt hordjanak maszkot. Halálos áldozatokról eddig nem érkezett hír.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, tektonikus lemezek találkozásánál, ahol rengeteg az aktív tűzhányó; az országban több mint 120 aktív vulkán található. Vasárnap Izlandon is kitört egy vulkán, és a láva hamar elérte az egyik közelben lévő települést, több ház ki is gyulladt.

A vulkán legutóbb tavaly decemberben tört ki, akkor több mint 20-an haltak meg a katasztrófában. Ez volt a 2023-as év legtragikusabb vulkáni eseménye. A szumátrai Marapi vulkánon szokás szerint több tucat turista volt annak ellenére, hogy második fokozaton, figyelmeztető állapotban volt, és emiatt nem lehetett volna a csúcsra mászni. (1979-ben volt már itt egy tragikus esemény, amikor 60 ember halt meg egy hirtelen lezúduló lahar, azaz iszapár következtében.)

A váratlan, valószínűleg freatikus (azaz a felszínközeli magma által felhevített talajvíz és hidrotermális oldatok felforrása okozta) robbanásos kitörés mintegy három kilométer magas vulkáni hamufelhőt idézett elő, a kőzettörmeléktől a súlyos alsó része azonban összeomlott, és sebesen mozgó forró piroklasztárakat hozott létre. A 75 turista közül 24 halt meg, 12 súlyosan megsebesült, mind erős égési sérülést szenvedett. A vulkán azután is többször kitört, a hatóságok három kilométeres körzetben megtiltották a belépést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!