Zelenszkij: Egy tűzszünet alatt Oroszország növelheti a fegyverellátását, ezt nem fogjuk kockáztatni

2024. január 11. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Bármilyen tűzszünet azt kockáztatná, hogy Oroszország átcsoportosíthatja és növelheti lőszerellátását, és ezt nem fogjuk megkockáztatni” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Litvániában, ahova az idei első külföldi látogatására érkezett szerdán. Az ukrán elnök szerint a tűzszünet nem vezetne politikai párbeszédhez, és csak Moszkvának kedvezne, írja a Reuters.

Zelenszkij balti körútjának második állomására csütörtökön Észtországba érkezett, ahol Margus Tsahkna észt külügyminiszter fogadta. Ő az X-en azt írta: „Nagy megtiszteltetés, hogy Zelenszkij elnök és külügyminisztere, Dmitro Kuleba személyében jó barátokat és szövetségeseket üdvözölhetünk.” Hozzátette: „Erős üzenetet küldünk, és megerősítjük Ukrajnának, hogy Észtország szilárdan mellette áll, és hogy együtt megnyerjük ezt a háborút”, írja az MTI. Az ukrán elnök tallinni látogatása során találkozik Kaja Kallas miniszterelnökkel is, és beszédet mond a helyi törvényhozásban. Zelenszkij legutóbb még a háború előtt járt Észtországban, ahonnan Lettországba utazik tovább.

A háború 687. napjának többi híre röviden:

  • Szijjártó Péter bejelentette, hogy magyar–ukrán külügyminiszteri találkozóra kerülhet sor január 29-én Ungváron. Részletek itt.
  • A 444.hu értesülései szerint a külügyminiszter Volodimir Zelenszkij hivatalvezetőjével, Andrij Jermakkal is találkozik. Bár Szijjártó korábban feltételes módban csak annyit írt, hogy Jermakkal is „szívesen leülne tárgyalni”, a konkrét időpont azonban még nincs meg. A 444 megkereste az ukrán külügyminisztériumot. A szóvivő, Oleg Nikolenko válaszában azt írta, hogy az ungvári találkozón nemcsak Dmitro Kuleba, hanem az ukrán elnöki hivatal vezetője is ott lesz. „A találkozó legfontosabb témái között szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójának megszervezése. Minderre annak érdekében kerül sor, hogy előremozdítsunk az Ukrajna számára fontos Európai Uniós döntéseket és fejlesszük a kétoldalú kapcsolatainkat” – írta szóvivő a 444-nek.
  • 13-an megsérültek, miután két orosz rakéta csapódott be egy harkivi szállodába szerdán késő este, a támadásban külföldi újságírók is megsérültek, írja a helyi hatóságok közlése alapján a Guardian.
  • Törökország, Bulgária és Románia vezető védelmi tisztségviselői nyilatkozatot írtak alá Isztambulban a Fekete-tengeri Aknaelhárító Haditengerészeti Csoport (MCM Black Sea) létrehozásáról, amely az aknamentesítési műveleteket fogja felügyelni az orosz–ukrán háború után – írja az AFP. A hírt sem Oroszország, sem Ukrajna nem kommentálta még.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!