Stabilizálják a New York-i zsinagóga szerkezetét, ami alól titkos alagutakból bukkantak elő zsidók hétfőn

2024. január 11. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán sürgősséggel elrendelték annak a New York-i zsinagóga szerkezetének a stabilizálást, ami alól, titkos alagutakból bukkantak elő a Chábád Lubavics nevű haszid mozgalom tagjai hétfőn, írja a BBC. A helyszínen dulakodás kezdődött a kiérkező rendőrök és a szervezet emberei között, akik nem akarták hagyni az odarendelt munkásoknak, hogy betemessék a titokzatos alagutat. A zsinagógában verekedés tört ki, a rendőrök kilenc embert letartóztattak, és vádat emeltek ellenük többek között a hatóság akadályozása és rongálás miatt.

Az üggyel foglalkozó tisztviselők szerint a zsinagóga alá ásott alagút destabilizálta az épületet, és a 60 láb, azaz körülbelül 18 méter hosszú illegális átjáró sem volt szakszerűen kialakítva, megerősítve. A New York-i építési minisztérium a zsinagóga környékét, a szomszédos házak szerkezetét is ellenőrzi.

A Chábád Lubavics szervezete tavaly decemberben szerzett tudomást az alagutak létezéséről, és munkásokat rendelt oda, hogy töltsék fel őket, ez vezetett végül a hétfői tüntetésekhez és a dulakodáshoz is. A mozgalmat jelenleg vezető rabbi kijelentette, hogy elítélik a fiatal elkövetők vandalizmusát, ez azonban természetesen a legkevésbé sem vette elejét azoknak az üggyel kapcsolatos konteóknak, amiket ebben a cikkben bővebben kifejtettünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!