Rendőrökkel dulakodtak, titkos járatokból bújtak elő a zsidók, akik alagutat ástak egy New York-i zsinagóga alá

2024. január 10. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Még csak másfél hét telt el 2024-ből, de máris erős versenyző érkezett az év legbizarrabb híre címre, hétfőn ugyanis némi dulakodás után tíz embert tartóztattak le a New York-i rendőrök a Chábád Lubavics nevű haszid mozgalom brooklyni székhelyénél, miután azok nem akarták hagyni a kiérkező munkásoknak, hogy betemessék a titokzatos alagutakat, amelyeket a zsinagóga alá ástak – írja a Rolling Stone.

A Chábád Lubavics az egyik legnagyobb zsidó szervezet és a legnagyobb haszid mozgalom, önmagában emiatt azonban nem kellett volna, de nyilván nem emiatt lett egész Amerikában hír a történtekből, hanem azért, mert kevés furcsább dolgot lehet elképzelni annál, mint hogy Brooklynban egy zsidó közösség alagutakat ásott, aztán több tagjuk összetűzésbe keveredett a rendőrökkel.

És persze azért is, mert a lökdösődés és a paddöntögetés mellett olyan videók is készültek, ahol magukat az alagutakat mutatják be, sőt, egy videón az látszik, ahogy egy zsidó férfi az utca közepén kimászik a járda alól egy lyukas rácson, majd elszalad. Utóbbi tényleg annyira értelmezhetetlen, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy annyian megosztották az elmúlt napokban, ezt itt külön is meg lehet nézni.

Természetesen az általában antiszemita felhangokkal megtűzdelt összeesküvés-elméletek is azonnal előkerültek az üggyel kapcsolatban, többen például rögtön Trentói Simont kiáltottak, akinek 1475-ös eltűnését és halálát a helyi zsidó közösség vezetőire tolták rá, miután azok kínvallatás hatására erre utaló vallomásokat tettek. Ez az egyik klasszikus esete a zsidók elleni vérvádaknak – amelyek szerint keresztény gyermekeket gyilkolnak, vérüket pedig rituális célokra használják –, az alagutakból ugyanis sötét foltos matracok és babakocsik is előkerültek.

Másoknak rögtön az ember- és/vagy szervkereskedelem jutott eszébe, de egyelőre úgy tűnik, hogy a valódi magyarázat sokkal banálisabb ennél, és a Chábád Lubavics, valamint annak egy extrémebb leágazása közti vitára vezethető vissza. Utóbbi csoport azt állítja, hogy a mozgalmat 1994-es haláláig vezető Menachem Mendel Schneerson a messiás, ezt azonban a Chábád Lubavics nem ismeri el. Egy 2006-os bírósági ítélet értelmében a mozgalom brooklyni Crown Heightsban található székhelyének jogos tulajdonosa a Chábád Lubavics, az extrémista szárny azonban a Jewish Chronicle cikke szerint ebbe nem nyugodott bele, és fél éve elkezdett alagutakat ásni.

A szervezet tavaly decemberben szerzett tudomást az alagutak létezéséről, és munkásokat rendelt oda, hogy töltsék fel őket, ez vezetett végül a hétfői tüntetésekhez és a dulakodáshoz is. A mozgalmat jelenleg vezető rabbi kijelentette, hogy elítélik a fiatal elkövetők vandalizmusát, ez azonban természetesen a legkevésbé sem vette elejét a fentebb már említett konteóknak.

Mike Rothschild, a hangzatos Jewish Space Lasers: The Rothschilds and 200 Years of Conspiracy Theories című könyv szerzője, aki nem rokona a híres Rotshchildeknek, a Rolling Stone-nak azt mondta, nem túl meglepő, hogy a titkos alagutakat ásó zsidók kiverték a biztosítékot sok embernél, mert a modern konteósok a titkos alagutakkal és a zsidókkal is imádnak foglalkozni. Még akkor is, ha valójában egy belső vitán túl igazából semmilyen jelentőségük nincsen. Rothschild szerint egyébként az egészből azért is lehetett ekkora ügy, mert amióta Elon Musk megvásárolta az X-et (korábban Twitter), gyakorlatilag bármit lehet posztolni a platformra a jóval lazább moderáció miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!