Azerbajdzsán szerint megvannak a feltételek ahhoz, hogy békeszerződést írjanak alá Örményországgal

2024. január 11. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Megteremtődtek a feltételek a békeszerződés aláírásához Örményországgal – jelentette ki szerdán Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, aki leszögezte, hogy nem akar új háborút, írja az MTI.

Az államfő a helyi tévécsatornáknak adott szerdai interjújában azt mondta, aktívan kell dolgozniuk a szövegen. Újságírói kérdésre válaszolva Aliyev kitért arra hogy szerinte Azerbajdzsán a világ legerősebb országai közé tartozik, és szerinte „a belpolitikai prioritások helyes megválasztásában példaként” szolgálhatnak számos ország számára a nemzetközi világban és a régióban egyaránt. „Ma olyan nemzetként lépünk 2024-be, amely teljesen visszaállította szuverenitását. Úgy gondolom, hogy modern történelmünk új korszaka pontosan szeptember 20-a után kezdődött” – fogalmazott az azerbajdzsáni állami hírügynökség szerint.

Azt is mondta, hogy Örményország kezeseket keres a békeszerződéshez. „Úgy gondoljuk, hogy erre nincs szükség. (…) Ez egy békeszerződés, amelyet két szuverén állam ír alá. Itt nincs szükség kezesekre. (…) Ha valaki segíteni akar, azt sem bánjuk. Ez a segítség azonban nem lehet kötelező” – mondta még.

Azerbajdzsán és Örményország két háborút vívott az 1990-es években és 2020-ban a Hegyi-Karabah enklávéért, amelyet végül szeptemberben foglaltak vissza a bakui erők. Decemberben a két ország foglyokat cserélt, ami diplomáciai áttörésnek számított, és felélesztette a béke reményét. A feszültség azonban továbbra is nagy, és a határon még mindig rendszeresen történnek fegyveres incidensek.

Aliyev kijelentette, „biztos benne, hogy nem lesz újabb háború” Örményországgal. Hozzátette: „minden tőlem telhetőt megteszek annak megakadályozására. Elég volt, elég volt a háborúkból”.

A politikus ugyanakkor azzal vádolta meg Franciaországot, amellyel megromlott a viszonya, hogy Párizs áll az elmérgesedett kaukázusi helyzet hátterében. Az azerbajdzsáni elnök szerint Franciaország „egy új háborúra készíti fel (Örményországot)” azzal, hogy fegyverekkel látja el.

Egy nappal korábban az azeri külügyminisztérium felszólította Franciaországot, hogy hagyjon fel a belügyeibe való beavatkozással, miután Baku letartóztatott egy kémkedéssel vádolt franciát, amit Párizs önkényes lépésnek minősített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!