Éhségsztrájkba kezdett Mariusz Kamiński börtönbe zárt lengyel ellenzéki képviselő

2024. január 10. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai bosszúnak tartja, hogy hivatali visszaélés vádjában elítélték, majd megfosztották képviselői mandátumától, ezért politikai fogolyként bebörtönzése első napjától éhségsztrájkba kezd Mariusz Kamiński, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, volt belügyminiszter – közölte szerdán Błażej Poboży, a lengyel államfő tanácsadója.

Az MTI híre szerint Poboży a varsói kormányfői hivatal előtt rendezett sajtótájékoztatón felolvasta Kamiński nyilatkozatát, amelyet a képviselő az elnöki palotában történt kedd esti letartóztatása előtt fogalmazott meg. A nyilatkozatot Kamiński Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címezte. Követelte benne, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített.

Mariusz Kamiński és Maciej Wąsik volt belügyminiszter-helyettest, a PiS képviselőjét kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában. A bebörtönzöttek „az első politikai foglyok 1989 óta” – jelentette ki szerdán Poboży. Letartóztatásukat erőszakosnak nevezte, és rámutatott, hogy akkor került rá sor, miután az államfő távozott az elnöki palotából, hogy Szvelana Tyihanovszkaja belarusz ellenzéki vezetővel és a belarusz ellenzék képviselőivel találkozzon.

A letartóztatás óta nem sikerült kapcsolatba lépni Kamińskival – közölte Poboży, aki azt is bejelentette, hogy Kamiński és Wąsik munkatársai létrehozzák a Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát, céljuk a Kamiński-perben elítéltek szabadon bocsátása, a bebörtönzöttek családjainak támogatása.

Maria Ejchart, az igazságügyi tárca államtitkár-helyettese szerdai sajtókonferenciáján az éhségsztrájk kapcsán kijelentette: „minden fogoly jogosult arra, hogy ne egyen és ne igyon”. Újságírói kérdésre megerősítette: minden bebörtönzöttet orvosi felügyelet alá helyeznek, mesterséges táplálásukról csak bíróság dönthet. Ejchart szerint Kamiński és Wąsik nem tekinthető politikai fogolynak.

A bíróság decemberben másodfokon kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kamińskit és Wąsikot az általuk 2007-ben, a PiS első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Velük együtt szabadságvesztésre ítélték a CBA két másik munkatársát is. Andrzej Duda elnök 2015-ös kegyelmi döntése jogi vitát váltott ki, ellenzői szerint nem érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

A decemberi ítélet nyomán Szymon Hołownia alsóházi elnök megfosztotta Kamiński és Wąsikot képviselői mandátumuktól és ezzel mentelmi joguktól, amit a múlt héten érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság illetékes kamarája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!