Kivégezzük, akit 23 óra után az utcán látunk – így üzentek a drogbandák az ecuadori elnöknek

2024. január 9. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva



Az ecuadori rendőrség szerint legalább négy rendőrt elraboltak, és több nagyobb városban robbanások történtek egy nappal azután, hogy Daniel Noboa elnök hatvannapos szükségállapot rendelt el – számolt be a helyzetről az Aljazeera.com.

Noboa, aki az ország egyik leggazdagabb emberének fia, novemberben lépett hivatalba, és akkor megígérte, hogy helyreállítja a nehézségekkel küszködő gazdaságot, és megfékezi az évek óta növekvő erőszakhullámot az utcákon és a börtönökben.

Vasárnap reggel azonban eltűnt a börtöncellájából Adolfo Macías Villamar, ismertebb nevén „Fito”, aki egy hírhedt és rettegett banda, a Los Choneros vezetője volt letartóztatásáig. Különböző bűncselekmények miatt 34 év börtönre ítélték.

A szükségállapotra válaszul a bandák akcióba kezdtek, és négy rendőrt raboltak el. Egyikükkel felolvastatták azt, amit az elnöknek akartak üzenni. A rendőr remegő, elcsukló hangon mondta:

„Háborút hirdettél. Háborút kapsz. A rendőröket, a civileket és a katonákat a hadizsákmánynak nyilvánítjuk. Akit 23 óra után az utcán találunk, kivégezzük.”

Az elnök nem akar tárgyalni a terroristákkal. A mintegy 18 millió lakosú országban tavaly több mint 7800 emberölést követtek el, és 220 tonna kábítószert foglaltak le, ami új rekord az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!