Kimentették a szlovéniai barlangban rekedt turistákat

2024. január 8. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Búvárok hatoltak be hétfőn a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlangba, hogy megpróbálják kimenekíteni azt az öt embert, akik szombaton a hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedtek – írja a Reuters.

A barlangban két vezető és egy háromfős család várja a mentőket, akiknek szombat délután háromig kellett volna visszaérnie a csak csónakkal látogatható járatokból, ám a heves esőzések miatt megemelkedett vízszint miatt ez ekkor már nem volt lehetséges. A csapat a bejárattól 2400 méterre, egy hasonló vészhelyzetek esetére kialakított biztonságos helyen van. A búvárok azóta már kétszer is vittek élelmet, vizet és gyógyszereket a járatba, de a kimentésükhöz meg kellett várni, hogy a vízszint alacsonyabb legyen.

„Jó fizikai állapotban vannak, száraz helyen, fűtött sátorral és minden szükséges felszereléssel rendelkeznek. Már csak arra várnak, hogy kijussanak” – közölte Maks Merela, a Szlovén Barlangkutató és Mentőegység vezetője.

A vízszint hétfőre kezdett el visszahúzódni, a barlang első szakasza már járható. A búvárok bejutottak a barlangba, a mentőakció vezetője szerint legkésőbb az esti órákban ki is jöhetnek a kimentett emberekkel.

A 24ur.com beszámolója szerint végül már délutánra sikerült is kimenteni a barlangban rekedt embereket, Merela tájékoztatása szerint délután negyed négykor a hat búvármentő és a barlangban rekedt három turista és két vezető is épségben kijött a barlangból.

A barlangi mentők akcióját a szlovén miniszterelnök, Robert Golob is megköszönte az X-en, és gratulált a „rendkívül gyors, összehangolt és hatékony mentőakcióhoz, amely lehetetlen körülmények között zajlott”.

Merela szerint ez az első alkalom, hogy emberek rekedtek a Krizna-barlangban. A barlang negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, a biodiverzitás szempontjából a negyedik legnagyobb ismert barlangi ökoszisztéma a világon. Bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.

(Cikkünk élesítése után érkezett a hír a mentőakció sikeréről, ennek megfelelően módosítottuk a cikket és a címet is.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!