Peter Pellegrini pár napon belül bejelenti, hogy elindul-e a márciusi szlovák államfőválasztáson

2024. január 8. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Március 23-án tartják az államfőválasztás első fordulóját Szlovákiában – jelentette be a pozsonyi parlament elnöke, Peter Pellegrini hétfőn az MTI beszámolója szerint. Szlovákiában az államfőt közvetlenül az állampolgárok választják meg öt évre.

A választás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredménnyel rendelkező jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa. A második fordulót április 6-án tartják.

A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Caputová már korábban bejelentette, hogy nem indul az idei választáson. Mandátuma június 15-én jár le.

Biztosan elindul viszont Ján Kubis, Robert Fico miniszterelnök egyik korábbi kormányának külügyminisztere, aki párton kívüli független jelöltként vesz részt a megmérettetésben. Rajta kívül indulási szándékát már tavaly augusztusban bejelentette Ivan Korcok is, aki rövidebb ideig Igor Matovic és Eduard Heger kormányaiban is ellátta a külügyminiszteri posztot.

Várhatóan beszáll a versenybe Peter Pellegrini parlamenti elnök, volt miniszterelnök, a második legerősebb szlovák kormánypárt, a Hang (Hlas) elnöke is, aki a hivatalos bejelentést január 19-re ígérte. A legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SSD) elnöke, Robert Fico kormányfő is őt támogatja. A felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség decemberi kongresszusán arról döntött, hogy a köztársaságielnök-jelöltjük Forró Krisztián, a párt elnöke lesz.

Szlovákiában az államfői posztra pályázóknak a jelöltséghez vagy a 150 fős parlament 15 képviselőjének támogató aláírását, vagy legalább 15 ezer állampolgár támogató aláírását kell megszerezniük. A jelöltség beadásának határideje a választások időpontjának kihirdetésétől számított 21. nap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!