Ingyen hamburgert osztott a McDonald's az izraeli katonáknak, a muszlimok fájó bojkottot hirdettek

2024. január 6. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

A McDonald's szerint is jelentős hatása van az üzletmenetére, hogy a Közel-Keleten és más országokban a vásárlók bojkottálják a céget Izrael vélt támogatása miatt. Chris Kempczinski vezérigazgató szerint a vásárlóikat megvezették.

„Számos közel-keleti és néhány más piacunkra is jelentős üzleti hatást gyakorol a háború és a hozzá kapcsolódó félretájékoztatás. Ez elkeserítő, a vádak megalapozatlanok” – írta Kempczinski.

A McDonald's több ezer független vállalkozóval működteti éttermeit, általában franchise rendszerben. Ők egyben a tulajdonosai is a több mint 40 ezer üzlet nagy részének, amelyek nagyjából 5 százaléka található a Közel-Keleten. A Hamász október 7-i támadása óta a McDonald's központja igyekezett visszafogottan nyilatkozni a konfliktussal kapcsolatban. A támadást követő hetekben az izraeli McDonald's Izrael azonban azt közölte, hogy több ezer adag ingyen ételt osztott szét az izraeli hadsereg tagjai között.

Fotó: Alain Pitton / NurPhoto / AFP
Fotó: Alain Pitton / NurPhoto / AFP

Ennek hatására a cég bojkottjára szólítottak fel azok, akiket feldühített Izrael gázai válaszlépése. Egyes muszlim többségű országokban, például Kuvaitban, Malajziában és Pakisztánban a gyorséttermek tulajdonosai elhatárolódtak a márkától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!