„Trump feláldozná a demokráciát, hogy megragadja a hatalmat” – Joe Biden elindította kampányát

2024. január 6. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Donald Trump kampánya róla szól, nem Amerikáról. Nem rólad. Trump a múlt megszállottja, nem a jövőé. Hajlandó feláldozni a demokráciánkat, hogy saját magát juttassa hatalomra” – mondta Joe Biden amerikai elnök péntek este kampánynyitó rendezvényén.

Az Egyesült Államokban novemberben tartanak elnökválasztást, amelyen Joe Biden jelenlegi demokrata elnök mindenképp újraindul, míg kihívója nagyon valószínűleg Donald Trump volt elnök lesz. Neki ehhez még meg kell nyernie a republikánus előválasztást, de minden jel arra mutat, hogy ezt kirázza a kisujjából.

Biden kampánynyitó eseményének időpontja és helyszíne is szimbolikus volt. Három éve, 2021. január hatodikán ostromolták meg Trump hívei a Capitolium épületét azt követelve, hogy helyezzék vissza a hatalomba az elnökválasztást elbukó Trumpot. Az akkori események megrázták Amerikát, a Capitolium ostroma azóta az egyik legfontosabb politikai téma az országban.

Joe Biden kampánynyitó beszéde közben január ötödikén – Fotó: Bastiaan Slabbers / NurPhoto
Joe Biden kampánynyitó beszéde közben január ötödikén – Fotó: Bastiaan Slabbers / NurPhoto

A mostani kampányeseményt Valley Forge közelében tartották, ahol az amerikai forradalom egy meghatározó pontján George Washington későbbi elnök összegyűjtötte a felkelők rosszul felszerelt és demoralizált csapatait. Biden beszédében ellentétbe állította Washingtont, aki később önként mondott le az elnökségről, és Trumpot, aki választási veresége ellenére sem akarta ezt megtenni.

Biden beszéde központjába a demokráciát helyezte, azt sugallva, hogy Trump újbóli hatalomra kerülése esetén veszélybe kerülne az Egyesült Államok demokratikus berendezkedése. Szerinte az ország történelmében a Capitolium ostroma volt az első alkalom, hogy valakik erőszakosan próbálták meg megakadályozni a hatalom átadását.

Biden szerint a demokratáknak, a párton kívülieknek és a mérsékelt republikánusoknak össze kell fognia, hogy megállítsák Trump hatalomra kerülését. Szerinte az exelnök egy szélsőséges mozgalom élén áll, amelynek hívei nem hisznek a demokrácia alapértékeiben. A beszédre válaszul Trump azt mondta: Biden jelenti az igazi veszélyt a demokráciára.

Az idei amerikai elnökválasztás sok szempontból nagyon különlegesnek ígérkezik, amiről ebben a cikkünkben olvashat többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!