Kiengedték a börtönből Oscar Pistoriust

2024. január 5. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken feltételesen szabadult a börtönből Oscar Pistorius volt paralimpiai bajnok, aki 2013-ban megölte a barátnőjét, Reeva Steenkampot – írja a BBC.

Reeva Steenkampot, aki akkor még csak három hónapja járt Pistoriussal, 2013-ban Valentin-napon többször is meglőtték egy fürdőszoba ajtaján keresztül. A futó akkori bírósági tárgyalásán lelkileg teljesen összeomlott, azt mondta: a gyilkosság éjszakáján anélkül lőtt a fürdőszobában lévő nőre, hogy tudta volna, ki van ott, és azt hitte, egy betörő jár a házában.

A dél-afrikai sportoló végül 2014-ben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt öt évet kapott, de az ítéletet 2015-ben felülvizsgálták, és 13 év és öt hónap börtönbüntetésre ítélték.

Ebből végül csak 11 évet ült le, a második feltételes szabadságra helyezési meghallgatása után most, 37 éves korában, kiengedik a börtönből. A büntetése hivatalosan 2029-ben jár le, addig szigorú felügyelet alatt fog élni, valamint dühkezelési és nemi alapú erőszakkal kapcsolatos tanfolyamokon is részt kell majd vennie. A feltételes szabadon bocsátás feltétele az is, hogy nem fogyaszthat alkoholt, és nem léphet kapcsolatba a sajtóval sem.

Reeva Steenkamp édesanyja, June Steenkamp Pistorius szabadon bocsátása kapcsán azt nyilatkozta, tudták, hogy ez a nap el fog jönni, de bíznak a dél-afrikai jogrendben, és elégedettek a feltételes szabadon bocsátás feltételeivel. „Történt-e igazságtétel Reeva számára? Elég időt töltött-e a börtönben Oscar? Soha nem lehet igazságot szolgáltatni, ha a szeretted soha nem tér vissza, és semmilyen letöltött idő nem hozza vissza Reevát. Mi, akik hátramaradtunk, mi vagyunk azok, akik életfogytiglani büntetést töltünk” – írta közleményében.

Oscar Pistorius mindkét lábát 11 hónapos korában kellett amputálni, ezt követően protéziseket kapott. Sportolni kezdett, hatszoros paralimpiai bajnok lett, 100 méteren 10,91-es idővel tartja a világcsúcsot. 2012-ben ő volt az első paralimpikon, aki speciális protézisek segítségével elindult az olimpián.

Dél-Afrika büntetés-végrehajtási minisztériuma közölte, hogy a nagy nyilvánosság előtt való szereplése ellenére az egykori sztárt úgy kezelik majd, mint bárki mást a feltételes szabadlábra helyezéskor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!