Észak-koreai rakétákat is bevethettek Ukrajnában az oroszok a Fehér Ház szerint

2024. január 4. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház szerint az orosz erők észak-koreai ballisztikus rakétát is bevetettek Ukrajnában, Putyin aláírta, hogy orosz állampolgárok lehetnek az ukránok ellen harcoló külföldiek. Összefoglalónk az orosz-ukrán háborúról.

John Kirby, a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Államok információi szerint Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszország számára, amelyeket az orosz haderő már be is vetett Ukrajna ellen.

Az Egyesült Államok értesülései szerint december 30-án legalább egy észak-koreai rakétát lőttek ki az orosz erők, majd január 2-án többet is használtak az ukrán területek, főleg Kijev és Harkiv ellen éjszaka végrehajtott légitámadás során. A nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora azt is elmondta, hogy az orosz támadások hatásait egyelőre értékelik, és hozzátette, hogy az egyik rakéta Zaporizzsja megyében egy nyílt mezőn ért földet.

Kirby azt is jelezte, hogy az amerikai hírszerzés értesülései szerint Oroszország Irántól próbál rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat beszerezni, ami annak jele, hogy Moszkva számára egyre nagyobb nehézséget jelent az utánpótlás biztosítása ukrajnai háborújához. Mint mondta, a tárgyalások még folynak, de előrehaladottak, azt viszont pozitívan értékelte, hogy Oroszország a szankciók miatt egyre inkább elszigetelődik, és a fegyverellátása érdekében vele azonos módon gondolkodó államok felé fordul.

Az Egyesült Államok tavaly októberben hozta nyilvánosságra azon értesüléseit, amelyek szerint Észak-Koreából mintegy 1000 konténerből álló katonai szállítmány jutott Oroszországba. Ahogy arról többször is írtunk, Irán korábban katonai drónokat is bocsátott Oroszország rendelkezésére, amelyeket az orosz erők Ukrajnában is bevetettek.

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt a rendeletet, amelynek alapján orosz állampolgárságot kaphatnak azok a külföldiek, akik az ukrajnai háború alatt szerződést kötnek az orosz hadsereggel – derül ki az Oroszország hivatalos információs oldalán közzétett dokumentumból.

A rendelet azt is lehetővé teszi, hogy az egészségügyi okokból nyugdíjba vonult, illetve az orosz fegyveres erőkkel kötött szerződésüket már teljesített külföldiek is orosz állampolgárságért folyamodjanak. A katonák mellett családtagjaik is igényelhetnek orosz útlevelet.

Putyin december 14-i sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy naponta körülbelül 1500 ember írt alá szerződést a hadsereggel. December végén az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev megerősítette, hogy 2023-ban félmillió ember jelentkezett szerződés alapján az orosz hadseregbe.

A fegyveres erők jelentése szerint jelenleg összesen 640 ezren szolgálnak szerződésesként – derül ki az RBK orosz sajtóorgánum beszámolójából.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!