Elkészült az öngyilkosságokat megelőző acélháló a Golden Gate hídon

2024. január 4. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a hosszú évek óta várt, öngyilkosságokat megelőző rozsdamentes acélháló, amit a Golden Gate híd két oldalára szereltek fel – írja a Guardian.

„Örömmel jelentjük be, hogy január 1-től a Golden Gate híd teljes, 2,7 kilométeres szakaszán fizikai akadályokat telepítettek, hogy megelőzzük az öngyilkosságokat” – mondta a híd szerkezetét felügyelő szervezet igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy a híd szerkezeti kialakítása miatt egyes helyeken háló helyett függőleges kerítést szereltek fel.

A munkások azon dolgoztak, hogy az ígért 2024-es határidőig befejezzék a rozsdamentes acélhálók felszerelését a híd mindkét oldalán. A fizikai akadály telepítése nem volt problémamentes: a projektet először egy évtizede hagyták jóvá, de a munkálatokat csak 2018-ban kezdték el. Az építési bonyodalmak mellett sokan a műemléknek számító híd miatt aggódtak, mások pedig túl költségesnek tartották a beruházást.

A hálóra azért volt szükség, mert a hídon rengeteg öngyilkosságot követnek el. A Guardiannek egy férfi, aki a hídon vesztette el a fiát, keserédesnek nevezte a történetet. Egyrészt hálás, mert elkészült a háló, másrészt viszont szomorú, mivel ilyen sokáig kellett küzdeni, hogy megvalósulhasson a projekt. „Ha hamarabb telepítették volna, a fiamnak és másoknak talán nem kellett volna meghalniuk” – mondta.

A San Franciscó-i Golden Gate világszerte az egyik leghíresebb híd, ami sajnos nemcsak az építészeti értékéről ismert, hanem arról is, hogy rengetegen választották az öngyilkosságuk helyszínéül. Évente átlagosan 30 ember veti le magát róla, civilek és a rendőrök pedig további százakat akadályoznak meg abban, hogy kárt tegyenek magukban. A szakértők mindenhol a fizikai akadályok kihelyezését javasolják, de nem csak ez lehet megoldás. Van, hogy az építmények lehangoló jellegén is változtatni kell. Az acélháló és a fizikai akadályok mellett a művészet is sokat segíthet, hogy ne ugorjanak le.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!