Több száz rab, köztük két drogbáró lécelt le egy brazil börtönből, miután karácsonyra hazaengedték őket

2024. január 4. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Rio de Janeiro brazil állam rendőrsége 255 rab, köztük két drogbáró után adott ki körözést, akiket karácsonyra hazaengedtek a börtönből, de december 30-án estig nem tértek vissza a börtönbe – írja az MTI a G1 keddi cikke alapján.

Eltávra azok a rabok mehetnek el, akik első bűnelkövetőként a büntetésük hatodát, visszaesőként a negyedét leülték. A lap szerint összesen 1785 foglyot engedtek haza az ünnepekre, 1530-an pedig vissza is tértek, a többiek azonban jelenleg szökésben vannak. Köztük van két nagypályás bűnöző is, akik helyi drogbizniszeket működtettek, az egyiküket pedig a G1 cikke alapján kifejezetten veszélyesnek tartják. Őt 2012-ben fogták el, és 18 éves büntetését tölti egy katona meggyilkolásáért.

Egy 2019-es törvénymódosítás értelmében egyébként nem is engedhették volna ki, ám a helyi lapok szerint ez nem terjedt ki rá, mert még annak hatályba lépése előtt követte el a bűncselekményt.

A Rio de Janeiró-i bíróság a lapnak jelezte, hogy a rabok azért nem viseltek lábra erősített elektronikus nyomjelzőt, mert ilyen rövid időre egyszerűen nem tudják kivitelezni a felhelyezését, ezeket ugyanis már a börtönön kívül teszik fel. Azt is jelezték, hogy nyomkövetőt csak a bíróság külön kérésére tesznek fel, ami itt hiányzott. Leszögezték ugyanakkor, hogy az ügyben szinte minden elfogatási parancsot kiadtak már.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!