Ukrajna egyik titkos orosz hadifogolytáborában járt a Válasz Online

2024. január 3. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon erős fotókkal teli riportot készített egy pontosabban meg nem nevezett nyugat-ukrajnai hadifogolytáborban a Válasz Online. A fotókon vannak ép fizikumú rabok, meg olyan is, akinek repesz szaggatta szét az arcát.

Hosszabban tudtak beszélni egy ott őrzött, az orosz inváziós seregbe egy orosz börtönben toborzott fogollyal, meg egy olyannal, akit a 2022 szeptemberében kezdődött oroszországi részleges mozgósítás alatt hívtak be.

A 41 éves Anatolijt Oroszországban tizenkilenc évre ítélték emberölésért, a börtönben a rabok csak állami tévét nézhettek. (Erre nem tér ki, de nyilvánvaló: csak putyini propagandát látott.) Az orosz védelmi minisztérium toborzott a börtönben, akkor állt be a seregbe. „Hogy mivel motiváltak? A tiszta lappal. Eltörölték volna a büntetést, új életet kezdhettem volna. Hat hónap, és otthon lehettem volna. Már ha túlélem” – mondta, mindezek mellett nagyon jó fizetést is ajánlottak neki.

Nagyon rövid kiképzéssel küldték a frontra, ahol „több mint kilenc év rabság után olyan jó volt látni mezőt meg folyót!” Ott hagyták egy lövészárokban, fegyvernek Kalasnyikovot kapott, egyetlen tárral.

A nyugat-ukrajnai hadifogolytábor egy másik rabja, Roman úgy fogalmazott: „A vélemények Oroszországban is különböznek: van, aki akarja a háborút, más meg nem. De nem úgy kezdődött, hogy tengernyi ember akarta. Akárhogy végződik, ez politika, arra meg nincs szükségem. A parancsnokaink olyasmiket mondtak, hogy itt (Ukrajnában) oroszokat esznek. Hülyeség.”

A Válasz Online riportja itt nézhető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!