Kiberemberrablás áldozata lett az a fiú, akire egy sátorban találtak rá a utahi hegyekben

2024. január 2. – 11:43

Kiberemberrablás áldozata lett az a fiú, akire egy sátorban találtak rá a utahi hegyekben
Fotó: Riverdale Police Department / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy „didergő és rémült” tizenéves kínai cserediákra találtak rá a hatóságok a Utah állambeli Brigham City melletti hegyekben. A fiú egyedül volt egy sátorban, és egy kiberemberrablás áldozata lett, írja a CNN.

A riverdale-i rendőrség szerint a 17 éves Kai Csuang nevű diák eltűnését múlt csütörtökön jelentette be amerikai középiskolája, miközben a fiú Kínában élő szülei egy váltságdíjról szóló üzenetet kaptak, mellékelve egy fiukról készült fotót. Ezután 80 ezer dollárt küldtek kínai bankszámlákra, miután az emberrablók a gyerekük biztonságával fenyegették őket.

A rendőrség három nappal később, a fiú banki és telefonos adatai alapján talált rá Kai Csuangra a Brigham City melletti hegyekben egy táborhelyen. A rendőrség szerint a kiberrablói utasítására ment fel a hegyekbe, hogy elszeparálja magát. Csuang a beszámoló szerint megkönnyebbült, amikor rátalált a rendőrség, és annak ellenére, hogy a sátorban nem volt hőforrás, csak egy meleg hálózsák, korlátozott mennyiségű élelmiszer és víz, nem találtak nála komolyabb egészségügyi problémát.

Az FBI arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy más külföldi cserediákok is, de különösen a kínai fiatalok a célpontjai a hasonló kiberemberrablásokkal kapcsolatos csalásoknak. Az elkövetők az ilyen esetekben megfenyegetik a diákokat, és arra utasítják őket, hogy szigeteljék el magukat egy ismeretlen helyen, majd videóhívásokon keresztül figyelik őket, miközben váltságdíjat követelnek a családjuktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!