Nem bukott bele az antiszemitizmus vádjába a Harvard elnöke, de most plágiumvád miatt mégis lemond

2024. január 2. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtóértesülések szerint lemond a Harvard Egyetem elnöke, Claudine Gay plágiumvád miatt, írja a CNBC. Gayt hetek óta érik kritikák: egyrészt azért, ahogyan kezelte az egyetemen a gázai háborúhoz kapcsolódó kijelentéseket, másrészt azért, mert állítólag tudományos dolgozataiban plagizált.

Hétfőn hat új plágiumvádat állapítottak meg a Harvard-elnökkel szemben. Claudine Gayt még december közepén vádolták meg emellett antiszemitizmussal is, ekkor azonban maradhatott a posztján. A lemondását azután követelték – főként republikánus – képviselők, hogy Gay nem válaszolt egy meghallgatáson arra a kérdésre: megbünteti-e azokat a diákokat, akik a zsidók kiirtásáról beszélnek.

Claudine Gay volt az egyetem első afroamerikai elnöke. Lemondásával ő lett a Harvard legrövidebb ideig regnáló elnöke is: alig fél évig töltötte be posztját.

Hasonló történt korábban a Pennsylvaniai Egyetem elnökével, Elizabeth Magill-lal is, aki azután mondott le posztjáról, hogy antiszemitizmussal vádolták meg. Magillre öregdiákok és hallgatók is panaszkodtak amiatt, hogy nem tett semmit a zsidó származású diákok vegzálása ellen. Az őt ért kritikák felerősödtek, amikor Magill a december 5-i kongresszusi meghallgatásán kikerülte azt a kérdést, hogy a „zsidó népirtásra való felszólítás sérti-e az iskolai szabályzatot?”. Az akkori elnök erre azt a választ adta, hogy „attól függ”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!