Antiszemitizmus vádjával lemondatták a Pennsylvaniai Egyetem elnökét

2023. december 10. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Elizabeth Magill, a Pennsylvaniai Egyetem elnöke lemondott, miután antiszemitizmus vádjával lemondatták posztjáról. Magill-lal együtt az egyetem kuratóriumának elnöke is távozik, írja a Business Insider.

Magillre öregdiákok és hallgatók is panaszkodtak amiatt, hogy nem tett semmit a zsidó származású diákok vegzálása ellen. Az őt ért kritikák felerősödtek, amikor Magill a december 5-i kongresszusi meghallgatásán kikerülte azt a kérdést, hogy a „zsidó népirtásra való felszólítás sérti-e az iskolai szabályzatot?”. Az akkori elnök erre azt a választ adta, hogy „attól függ”.

A meghallgatás után a Penn Business School igazgatósága felszólította az egyetemi elnököt, hogy mondjon le. A Magillt ért kritikák a Hamász támadása előtt kezdődtek, szeptemberben diákok és öregdiákok küldtek nyílt levelet az elnöknek, amelyben kritizálták az iskolát, amiért az nem ítélte el az antiszemitizmust egy hozzá kapcsolódó palesztin fesztiválon.

Az eset után az iskolát támogató adományozók nagy része döntött úgy, hogy nem támogatja az iskolát addig, amíg nem mond le a vezetés. November közepére ez a hullám lecsendesült, ekkor jött azonban Magill kongresszusi megszólalása, amely újra felkorbácsolta a hangulatot, diákok, volt diákok és politikusok is elítélték az elnök megszólalásait. A kritikák után Magill bocsánatot kért megjegyzéseiért. Lemondása után továbbra is az egyetem oktatója marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!