London polgármestere bemutatja: Egy égre írt felirat miatt háborognak a britek

2024. január 1. – 15:30

London polgármestere bemutatja: Egy égre írt felirat miatt háborognak a britek
London polgármestere bemutatja – olvasható az angol nyelvű felirat a brit főváros égboltján, a szilveszteri tűzijáték kezdetekor, 2023. december 31-én – Fotó: BBC

Másolás

Vágólapra másolva

The Mayor of London presents (London polgármestere bemutatja) – ez a felirat jelent meg a brit főváros központja fölött az égbolton, amikor a Big Ben harangjai megszólaltak az új évet jelezve, majd elkezdődött az ilyenkor szokásos tűzijáték. A sajátos üzenet sokakat felháborított, ahogy a mintegy 15 perces műsor későbbi részében szintén az égboltra írt London – A Place for Everyone (London, egy hely mindenkinek) felirat is.

Mint a Daily Mail online kiadásának beszámolójában olvasható, a műsorban 12 ezer tűzijátékot lőttek el, valamint 600 drónt és 430 reflektort használtak, és mindezt 100 ezren nézték a helyszínről. A közönség egy része úgy értékelte a látottakat, hogy Sadiq Khan városvezető idei választási kampányának nyitányát finanszírozták a tűzijátékra fordított közpénzből. Egyesek szerint a pakisztáni származású brit politikus ezekkel az üzenetekkel akarta kisajátítani show-t, miközben hivatali időszakát a káosz és a közbiztonság állapotának romlása jellemezte.

Az erős kritikával illetett londoni újévi műsor részeként tisztelegtek III. Károly királlyá koronázása, valamint a Windrush-átkelés nevű történelmi esemény 75. évfordulója előtt. Ez utóbbi arról a tengerjáró hajóról kapta a nevét, amellyel 1948-ban egy törvénymódosítást követően mintegy ezer bevándorló érkezett az akkori gyarmati országokból, például a Karib-térségből Nagy-Britannia központjába, a második világháború után szükségessé vált munkaerőpótlásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!