Kinevezték az új kínai védelmi minisztert, elődjét augusztusban látták utoljára

2023. december 29. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónappal elődje hivatalos lemondatása után kinevezték Kína új védelmi miniszterét. Tung Csün azt a Li Sang-fút váltja, aki utoljára augusztusban állt a nyilvánosság elé. Tung kinevezését a kínai Nemzeti Népi Kongresszus Állandó Bizottságának ülésén mutatták be.

A BBC jelentése szerint idén nagy tisztogatás folyt a kínai vezetésben. Mielőtt Li augusztusban eltűnt volna a nyilvánosságból, már júliusban leváltották Csin Kang külügyminisztert is, aki amúgy csak januárban került a posztjára. Li Csinhez hasonlóan csupán hét hónapot tölthetett a posztján.

Li mellett a héten kilenc magas rangú katonatisztet és három rakétavédelemmel foglalkozó állami vállalat vezetőjét is eltávolították az Állandó Bizottság tagjai közül. A megfigyelők ebből arra következtetnek, hogy nagyobb tisztogatás folyhatott a katonai vezetésben, írja a BBC.

Az új védelmi miniszter, a 62 éves Tung 2021 augusztusa óta a kínai haditengerészet főparancsnoka volt. Előtte a déli hadszíntér parancsnokságának helyettes vezetője volt – ez a legfontosabb hadszíntér-parancsnokság, ennek területére esik Tajvan is, amit Peking lázadó tartományként, az ország részeként tart számon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!