Kiesett a harmadikról Putyin egyik szövetségese

2023. december 28. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről:

Szijjártó csütörtökön újra telefonon egyeztetett Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. „A folyamatos magas szintű párbeszéd fenntartása Ukrajnával fontos, mert az reményt ad arra, hogy javítani tudjuk kapcsolatainkat” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. Elmondása szerint a magyar kormány abban érdekelt, hogy a lehető legjobb együttműködést tartsa fenn minden szomszédos országgal. „Békepárti álláspontunkon természetesen nem változtatunk, de várakozással tekintek januári személyes találkozásunk elé, mert ott lehetőségünk lesz a legfeszítőbb kétoldalú kérdések megvitatására”– írta a külgazdasági és külügyminiszter. A kétoldalú kapcsolatok változása abban is megmutatkozott, hogy az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort Kijevbe, ő pedig ezt a felkérést elfogadta.

A nyugati országok intrikái felelősek azért, hogy nő a zűrzavar a világban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Reuters szerint. Szerinte a „machinációk” a 2024-es évre is hatással lehetnek. Ugyanakkor Lavrov szerint a Nyugat stratégiája, hogy „stratégiai vereséget mérjen Oroszországra”, kudarcba fúlt, és Oroszország eltökélt céljai elérésében az ukrajnai katonai műveletek során – idézi a minisztert a Guardian. Lavrov bírálta, hogy Ukrajna nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni. „Meg kell állapítanom, hogy Zelenszkij rezsimje részéről hiányzik a béke iránti akarat” – mondta Lavrov a TASZSZ-nak.

Oroszország a háború kezdete óta december 28-ig 356 670 főt veszített az ukrán hadsereg vezérkara szerint. Továbbá a veszteségek között szerepel 5940 harckocsi, 11 015 páncélozott jármű, 8391 tüzérségi rendszer és 6503 drón.

Ukrajna légvédelmi rendszere az éjszaka folyamán nyolc, Oroszországból indított Shahed drónból hetet lelőtt – közölte csütörtökön az ország légiereje. A drónokat az ország közepén és a déli régiókban lőtték le – közölte a légierő a Telegramon. Nem volt világos, hogy a le nem lőtt egyetlen drón elérte-e célját. (Guardian)

Az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy az éjszaka folyamán meghiúsítottak egy ukrán dróntámadást a Moszkva által megszállt Krím felett. Ukrajna részéről nem érkezett kommentár az állításra. (Guardian)

Aknára futott a Fekete-tengeren egy panamai zászló alatt közlekedő görög teherhajó, a fedélzeten tűz ütött ki, ketten megsebesültek – közölte csütörtökön az ukrán hadsereg déli parancsnoksága a Telegramon. Egy ember kórházba került, társát a fedélzeten látták el, senki sem sérült meg súlyosan. A hadsereg nem tért ki arra, mikor történt az incidens, de az ukrán fegyveres erők szerint a hajó orosz aknára futott. A bajba jutott hajóért vontatók indultak. (MTI)

Többéves börtönbüntetés kapott két költő Oroszországban, amiért háborúellenes verseket szavaltak tavaly egy nyilvános rendezvényen. Artem Kamardin hét évet, míg Jegor Sztovbe öt és fél évet kapott, harmadik társuk megúszta négy év büntetőtáborban letöltendő büntetéssel, amiért Kamardinék ellen vallott az eljárás során. Kamardin elmondása szerint a rendezvény másnapján a házkutatást tartottak nála, aminek során a rendőrök megkínozták, a barátnőjét pedig megverték. Az ítélethirdetés után Kamardin barátnőjét és több újságírót is őrizetbe vettek. (Novaja Gazeta)

Holtak találták szerdán Vlagyimir Egorovot, Vlagyimir Putyin egyik szövetségesét, az orosz elnök pártjának egyik fontos szereplőjét. Szemtanúk szerint a 46 éves férfi egy harmadik emeleti ablakból zuhant ki. Oroszországban a rezsim ellenségei gyakran végzik úgy, hogy rejtélyes körülmények között kizuhannak egy ablakon, elképzelhető, hogy itt is erről van szó, és Egorov szembekerült Putyinnal. (Newsweek)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!