Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a „törvénytelen gyilkosságok” befejezésére szólította fel Izraelt

2023. december 28. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 50 ember halt meg a csütörtökre virradó éjszaka a gázai Beit Lahia, Hán Júnisz és a Maghazi menekülttáborterületén végrehajtott izraeli támadásokban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk arról beszélt, a megszállt Ciszjordániában is romlik a helyzet, és felszólította Izraelt, hogy vessen véget a palesztin lakosság elleni „törvénytelen gyilkosságoknak”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának segélyekről szóló határozata „még nem érezteti hatását” Gázában. A múlt pénteken elfogadott ENSZ-határozat humanitárius szünetet szorgalmaz Izrael és a Hamász között, valamint a Gázába irányuló segélyek növelését és a harcok tartós befejezését lehetővé tevő feltételek megteremtését. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint ez még nem vált valósággá a háború sújtotta övezetben.

„Napról napra nőnek a háború sújtotta Gáza népének szükségletei. Folyamatos veszély, rossz egészségi állapot, éhség, szomjúság, fedél nélküliség – ez nem lehet a normális állapot emberek milliói számára. De sajnos mégis az” – fogalmazott a főigazgató.

A WHO csapatai a napokban „magas kockázatú” küldetéseket hajtottak végre, hogy ellátmányt szállítsanak két gázai kórházba. Északon az ENSZ csapatai orvosi eszközöket és üzemanyagot vittek az Al-Sifa kórházba, ahol a jelentések szerint 50 ezer ember keresett menedéket, hogy a kórházban továbbra is működjenek az alapvető egészségügyi szolgáltatások.

(BBC, CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!