Sztrájk miatt zárva volt az Eiffel-torony Gustave Eiffel halálának 100. évfordulóján

2023. december 27. – 18:34

Sztrájk miatt zárva volt az Eiffel-torony Gustave Eiffel halálának 100. évfordulóján
Az Eiffel-torony 2023. december 27-én – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Nem lehetett felmenni szerdán az Eiffel-toronyba, mert az alkalmazottak sztrájkja miatt zárva tartott. Az üzemeltető a torony oldalán kért elnézést a látogatóktól, a „személyzete egy részének sztrájkját” téve felelőssé.

A dolgozók a jelenlegi felelőtlen vezetés ellen tiltakoztak – közölte a francia CGT szakszervezet. Állításuk szerint direkt alulbecsülik a látogatók számát, és nem fordítanak kellő összeget sem az üzemeltetésre, sem a karbantartásra. A torony legfelső emeletét januárban több hétre lezárják, míg egy felújításon esik át.

A sztrájkot nem véletlenül időzítették pont december 27-re, ekkor van ugyanis Gustave Eiffel halálának évfordulója, ráadásul pont a századik. Az 1889-ben elkészült Eiffel-torony a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, tavaly mintegy 6 millió turistát vonzott.

A torony rozsdás viszont csak egy 60 millió eurós kozmetikai festést kapott 2022-ben, pedig mintegy harminc százaléka szorulna teljes felújításra. Ez volt a huszadik alkalom, hogy a világhírű tornyot újrafestették. A felújítási munkálatok elmaradtak a koronavírus-járvány miatt. Az üzemeltető társaság vonakodik attól, hogy a tornyot hosszú időre bezárják, mert az jelentős bevételkiesést jelentene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!