Teljes felújításra lenne szüksége, de csak kozmetikai festést kap az Eiffel-torony

2022. július 5. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eiffel-torony rozsdás és teljes felújításra szorul, ehelyett azonban csak egy 60 millió eurós kozmetikai festést kap – írja a CNN a francia Marianne magazin információi alapján. Ez lesz a huszadik alkalom, hogy a világhírű tornyot újrafestik.

A Marianne magazinnak nyilatkozó szakértők szerint a 324 méter magas torony igen rossz állapotban van. Egyikük úgy fogalmazott: ha a tornyot tervező Gustave Eiffel látná ezt, menten szívrohamot kapna. Az Eiffel-torony mintegy harminc százaléka szorul teljes felújításra, a munkálatok azonban elmaradtak a koronavírus-járvány miatt, illetve a régi festékben található ólom miatt csupán öt százalék renoválásra van lehetőség.

A francia lap megkereste a torony karbantartásáért felelős társaságot, a Societe d'Exploitation de la Tour Eiffelt (röviden SETE), amely egyelőre még nem nyilatkozott az ügyben. Azt írják, a társaság vonakodik attól, hogy a tornyot hosszú időre bezárják, mert az jelentős bevételkiesést jelentene. Az Eiffel-torony a világ leglátogatottabb turistalátványosságai közé tartozik, évente mintegy hatmillió látogatót fogad.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!