Egyre csak növekszik a Mexikóból az USA-ba tartó migránskaraván

2023. december 25. – 17:05

Egyre csak növekszik a Mexikóból az USA-ba tartó migránskaraván
A karaván halad – Fotó: STR / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A két évvel ezelőttit követően újabb migránskaraván indult a dél-mexikói Tapachula városból karácsony estéjén az Amerikai Egyesült Államok déli határa felé.

A becslések szerint a menet körülbelül hétezer főből áll, de folyamatosan növekszik. A gyaloglók között sok gyerek is van, írja a BBC.

A helyi média szerint a legtöbb migráns Kubából, Haitiből és Hondurasból érkezett, de néhányan Bangladesből és Indiából is jöttek. A menet vezetői „Kivonulás a szegénységből” feliratú transzparenst visznek magukkal.

A BBC szerint sokan azt mondták, hogy azután döntöttek a karaván mellett, hogy hónapokig vártak a tranzitengedélyekre.

A karavánt kísérő Luis García Villagrán migránsjogi aktivista azt mondta, hogy a Tapachulában ragadt bevándorlók közül sokaknak nincs más választásuk.

„A probléma az, hogy Mexikó déli (guatemalai) határa nyitva van, és naponta 800-1000 ember lépi át. Ha nem jutunk ki Tapachulából, a város össze fog omlani” – közölte Villagrán.

A karaván a parti autópálya mentén halad, az első nap 15 kilométert haladtak.

Az emberek néhány nappal azelőtt indultak meg, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter leülne a mexikói elnökkel megvitatni a tömeges migráció megfékezését.

A közelmúltban ugyanis több amerikai-mexikói határátkelőt lezártak a bevándorlóhullám miatt.

Az Egyesült Államok déli határán elfogott illegális bevándorlók száma 2022-ben és 2023-ban is meghaladta a kétmilliót.

Az Egyesült Államok belbiztonsági adatai szerint csak 2023 szeptemberében az amerikai határőrség több mint 200000 bevándorlót fogott el, akik illegálisan lépték át az USA-Mexikó határt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!